Biznis

Republika Srpska

Zabranjen uvoz mandarina zbog povećanog sadržaja pesticida

07/02/2019

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske (RS) je, zbog povećanog sadržaja pesticida, uvozniku sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine zabranila uvoz pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, u bruto količini od 5.400 kilograma – saopćeno je danas iz entitetskog Inspektorata.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane “Instituta za vode”, Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida “Fenvalerat“, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

-Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u ‘SP Laboratoriji’ Bečej, Srbija, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka spomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora – saopćeno je iz Inspektorata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.