Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika Srpska

Zabranjen uvoz mandarina zbog povećanog sadržaja pesticida

mandarine

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske (RS) je, zbog povećanog sadržaja pesticida, uvozniku sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine zabranila uvoz pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, u bruto količini od 5.400 kilograma – saopćeno je danas iz entitetskog Inspektorata.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane “Instituta za vode”, Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida “Fenvalerat“, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

-Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u ‘SP Laboratoriji’ Bečej, Srbija, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka spomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora – saopćeno je iz Inspektorata.