GP Orašje

Zabranjen uvoz pošiljke krompira, objavljeni i razlozi

FOTO: Pixsell
Ilustracija
Ilustracija

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti su uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Orašje je dana 2. juna 2023. godine zabranila uvoz pošiljke krompira za industrijsku preradu iz Poljske.

Naime, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti su uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđena nedozvoljena količina pesticida ”Imazalil”, što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnom nivou ostatka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla (“Službeni glasnik BiH”, broj: 48/21).

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj: 50/04) i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe („Službeni list BiH“, broj: 2/92 i 13/94) uvoz kontrolisane pošiljke ukupne količine od 22.000,00 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.