RS

Zabranjen uvoz sirovog sunockreta iz Srbije

suncokret345

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od ‘Instituta za vode’ Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo kadmijuma

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske (RS) zabranila je uvoz sirovog suncokreta u ljusci, porijeklom iz Srbije, u količini od 3.000 kilograma, zbog utvrđenog povećanog prisustva kadmijuma.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala.

– Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od ‘Instituta za vode’ Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo kadmijuma, iznad vrijednosti propisanih pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani – preciziraju iz entitetskog Inspektorata.

Na zahtjev uvoznika izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka u “SP Laboratoriji” u Bečeju, u Srbiji, kojom su potvrđeni rezultati prve analize, odnosno utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrijednosti od 0,581 mg/kg, čija je sumarna vrijednost iznad Pravilnikom propisane vrijednost od 0,1 mg/kg.