Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zahtjevna godina za malinare, očekuju cijenu barem na nivou prošle godine

malinjak

Prije četiri godine 70-postotni ratni vojni invalid Akif Velagić iz Bugojna na imanju u Vrbanji formirao je prve nasade malina, koji danas plijene pažnju prolaznika uz magistralni put na izlazu iz Bugojna prema Gornjem Vakufu-Uskoplju.

Na dvije zasebne parcele, ukupne površine 3,3 duluma, uzgaja sorte “vilamet” i “tulamin”, koje su se pokazale dosta profitabilne na području gornjovrbaske regije.

Iako su protekli mjeseci bili izuzetno teški za malinare, ovaj uzorni poljoprivrednik očekuje značajne prinose maline i u 2017.

– U prvoj berbi 2015. proizveli smo sedam tona maline, a lani osam tona i 750 kilograma, što su fantastični rezultati – kazao je.

Dodaje da je u dosadašnji razvoj malinjaka uložio značajna sredstva, i da bavljenje ovim poslom iziskuje angažman cijele porodice.

Osim toga, neophodno je stalno stručno praćenje razvoja maline, u čemu mu pomaže agronom s Ilidže, po čijim uputama radi sve što je potrebno kada se za to ukaže potreba.

– Ova godina je jedna od najzahtjevnijih za nas malinare, i zato očekujemo povoljnu otkupnu cijenu maline. Mislim da bi ona trebala biti barem na nivou prošlogodišnje – ističe Akif Velagić.

Ističe da mu u poslu oko malina pomažu majka, sestra, supruga i tri sina, a u vrijeme berbe i 10-12 sezonskih radnika, te da se, uz proizvodnju malina, bave još nekim poslovima od kojih ostvaruju prihode tokom cijele godine.

– Bavimo se, također, plasteničkom proizvodnjom i uzgajamo razno sezonsko cvijeće. Zimi na pijacama prodajemo suho meso – kaže ovaj Bugojanac.

Dok pokazuje na duge redove malina poredane kao “pod konac”, priča da je još kao dječak stvarao radne navike i radio s rahmetli ocem sve što je trebalo, čemu danas uči i svoje sinove.

– Do rata smo imali svoj restoran, i sasvim drugačija zanimanja. Zapravo, mislim da nije važno čime se čovjek bavi, nego hoće li ili neće raditi – zaključuje Akif Velagić.