Biznis

Majlinda Bregu

Zajedničko tržište – odskočna daska Zapadnog Balkana

22/10/2020

Bregu je na panel-diskusiji "Zapadni Balkan, izlazak iz novih nemira", održanom danas putem interneta u okviru 10. Beogradskog bezbjednosnog foruma, naglasila da će do samita u Sofiji 10. novembra imati veoma dobar akcioni plan za zajedničko regionalno tržište na zapadnom Balkanu

Procjene pokazuju da bi ekonomska integracija na zapadnom Balkanu mogla donijeti rast BDP-a od 2,5 odsto ukoliko nivo integracije dostigne nivo članica EFTA, a čak 6,7 odsto ako dostigne nivo integracije EU, kaže generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu.

Bregu je na panel-diskusiji “Zapadni Balkan, izlazak iz novih nemira”, održanom danas putem interneta u okviru 10. Beogradskog bezbjednosnog foruma, naglasila da će do samita u Sofiji 10. novembra imati veoma dobar akcioni plan za zajedničko regionalno tržište na zapadnom Balkanu.

“Zajedničko regionalno tržište će ovog puta potvrditi ne samo neophodnost regionalne saradnje, već i veliku potrebu za produbljivanjem ekonomske integracije regiona i usklađivanja sa pravilima jedinstvenog tržišta EU”, istakla je Bregu.

Ona je rekla da će se u okviru zajedničkog regionalnog tržišta primjenjivati pristup četiri slobode koji se primjenjuje i na jedinstvenom evropskom tržištu, a sam koncept se zasniva na uspjesima ostvarenim u okviru akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, dok se pažnja posvećuje i ulaganjima u digitalni sektor, inovacijama, te evropskim lancima vrijednosti.

Bregu je naglasila da je zajedničko regionalno tržište vaažan korak zapadnog Balkana ka oporavku u periodu nakon pandemije, ali i odskočna daska za privrednike i preduzeća da se bolje integrišu u lance vrijednosti EU i povećaju konkurentnost na evropskom, ali i svjetskom tržištu, saopšteno je iz RCC-a.

“U potpunosti je u skladu sa nedavno predstavljenim ekonomskim i investicionim planom EU za region, koji je važan ne samo zbog devet milijardi evra grantova i prilike da se privuče još 20 milijardi eura, već je važan jer zapadni Balkan direktno povezuje sa procesom oporavka kroz koji će sve zemlje EU morati da prođu”, rekla je Bregu.

Bregu je učestvovala na panel-diskusiji posvećenom bezbjednosnim pitanjima “neliberalne ravnoteže” u regionu, budućnosti procesa proširenja EU i mogućnosti regionalne saradnje u vrijeme pandemije kovida 19.

Ovogodišnji Beogradski bezbjednosni forum održan je putem interneta poput niza skupova koji su se održavali tokom ovog mjeseca.

U prethodnih devet godina, forum je uspješno okupljao predstavnike vlada, civilnog društva i međunarodnih organizacija i postao jedno od najvažnijih mjesta okupljanja i povezivanja u regionu.

Ove godine, forum obilježava prvu deceniju postojanja pod sloganom “Nema mira bez povjerenja”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.