Zakon o osiguranju depozita neispunjeni uvjet MMF-a

mmf – bevanda 0905

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nadeemom Ilahijem koji boravi u BiH u okviru drugog pregleda Proširenog arnžmana između BiH i MMF-a.

Bevanda je upoznao predstavnike MMF-a o aktivnostima koje se provode na nivou BiH kako bi se ispunile preuzete obveze iz Pisma namjere, a na sastanku je naglašeno da je nužno nastaviti provođenje reformi bez obzira na poteškoće koje nosi izborna godina.

Istaknuo je da je Vijeće ministara BiH u martu usvojilo izmjene Zakona o osiguranju depozita BiH, koji je bio privremeno povučen iz parlamentarne procedure, te je izrazio očekivanje da će taj zakon dobiti podršku većine jer je to u interesu jačanja i boljeg funkcioniranja bankarskog sektora u BiH.

Na sastanku je naglašeno da se provode mjere ograničenja u vezi s izdvajanjima za plaće uposlenih što pokazuju podaci iz kvartalnog izvještaja o izvršenju proračuna, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Tema sastanka bila je i raspodjela sredstava od indirektnih poreza, a razgovarano je i o problemima raspodjele prihoda od cestarine zbog odsustva suglasnosti entiteta zbog čega se sredstva akumuliraju na namjenskom računu kod Centralne banke BiH poslije usvajanja izmjena Zakona o akcizama.

Predstavnici MMF-a ocijenili su da je nužno tražiti kompromis te da će tokom drugog pregleda obaviti razgovore i sa entitetskim vlastima.

Do sada su u okviru aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od po 150 miliona KM, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

mmf