Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Zalihe obaraju cijenu nafte u svijetu

27/10/2015

Cijene nafte pale su u očekivanju povećanja zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kao i nakon prognoza da će velike zalihe nafte na svjetskom tržištu potrajati i u narednoj godini.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) pala je za 63 centa i sada iznosi 43,35 dolara, a cijena sirove nafte “brent” pala je za 43 centa i sada je 47,11 dolara po barelu.

Američki ured za energetiku (EIA) objavit će danas sedmični izvještaj o komercijalnim zalihama nafte u SAD-u za sedmicu zaključno sa 23. oktobrom, koji predstavlja ključno mjerilo potražnje u državi koja je najveći svjetski potrošač “crnog zlata”.

Kako navode američki mediji, očekuje se dodatno gomilanje zaliha nafte i u narednom periodu.

Inače, najnovije pojeftinjenje nafte je uslijedilo nakon što je izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol nedavno izjavio da će obilne zalihe nafte na globalnom tržištu potrajati do sredine naredne godine, dok će investicije u naftnom sektoru biti smanjene zbog sve nižih cijena naftnih derivata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.