Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenik generalnog direktora AA Mutanoglu s predstavnicima bh. medija

anadolija_Mutanoglu_

Zamjenik generalnog direktora i glavni i odgovorni urednik Anadolu Agency (AA) Metin Mutanoglu sastao se danas u Sarajevu s predstavnicima bh. medija.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, dosadašnji direktor Regionalnog ureda AA za Balkan Hakan Celik, glavni i odgovorni urednik Zlatan Kapić, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Tahsin Erkan Ture, brojni predstavnici bh. medija i gosti.

Tokom susreta, učesnici su obaviješteni o zamjeni na poziciji direktora Regionalnog ureda AA za Balkan. Direktor Ureda AA u Sarajevu Hakan Celik u narednom periodu biće na čelu AA servisa za emitovanje vijesti na engleskom jeziku u Ankari, dok će njegovu poziciju, mjesto direktora Regionalnog ureda AA u Sarajevu preuzeti aktuelni glavni i odgovorni urednik AA Zlatan Kapić.

– Koc: AA za kratko vrijeme napravila veliki uspjeh –

Ambasador Koc je u svom obraćanju istakao kako je danas vrlo važno da se izvještava o pozitivnim stvarima, te da je AA upravo primjer takvog medija.

“Moram kazati da sam veoma sretan da je AA u vrlo kratkom periodu ostvarila veliki uspjeh. Uvijek kažem da je AA jedan od naših najvažnijih izvora koji dešavanja na terenu prati iz minute u minute. Ono što je posebno značajno jeste da je to agencija koja pruža tačne i objektivne vijesti, a sve to radi jako brzo”, kazao je Koc.

Ambasador Koc se zahvalio direktoru Hakanu Celiku na svemu što je uradio u proteklom periodu, a ujedno poželio mnogo uspjeha i Kapiću koji će preuzeti njegovu dužnost.

– Mutanoglu: AA nakon 2011. postala mnogo jača novinska agencija –

Zamjenik generalnog direktora i glavni odgovorni urednik AA Metin Mutanoglu u svom obraćanju se najprije osvrnuo na historijat AA, kazavši kako ova agencija prva državna agencija Republike Turske osnovana 1920. godine.

Rekao je kako je do 2011. godine imala oblik zvanične državne agencije, a u periodu nakon toga je došlo do određenih promjena, te je AA postala mnogo jača novinska agencija.

“Osim na turskom jeziku, mi danas emitujemo vijesti na još 10 jezika. Na mnogim područjima smo jedina strana agencija koja emituje vijesti na jeziku tog područja, a primjer toga je upravo i servis na BHS jezicima. Na svim servisima na dnevnoj bazi objavljujemo 1.700 vijesti i najveća smo agencija u Turskoj. Kada je riječ o međunarodnom planu, imamo naše urede u 35 zemalja, dok u 97 imamo naše predstvnike. Dnevno proizvodimo oko 2.300 fotografija, kao i oko 300 videozapisa”, kazao je Mutanoglu, te dodao kako AA ima pretplatnike u 45, te uposlenike iz 107 zemalja.

Kada je u pitanju emitovanje vijesti na stranim jezicima, Mutanoglu je naglasio kako se AA nastavlja širiti, te da će uskoro otvoriti servise na španskom jeziku, sa sjedištem glavnom gradu Kolumbije Bogoti, te servis na indonezijskom jeziku u Džakarti.

Mutanoglu je podsjetio kako Turska dijeli granicu sa Sirijom i Irakom, odnosno područjima na kojima djeluju terorističke organizacije ISIS i PKK. Kako je rekao, obzirom na takvu situciju AA je osjetila potrebu da edukuje svoj kadar i po pitanju ratnog novinarstva, te je pokrenula program u okviru kojeg tri puta godišnje, u saradnji sa turskom vojskom i policijom, organizuje akademiju ratnog novinarstva.

Rekao je kako se radi o programu koji nije samo teorijski već i praktični, te pozvao i predstavnike bh. medija da svoje uposlenike preko AA mogu poslati na obuku za ratno novinarstvo.

Mutanoglu se na kraju obraćanja zahvalio direktoru Hakanu Celiku, te kazao kako ga sada čeka jedan novi i veći izazov. Također je i poželio mnogo sreće i uspjeha u daljem radu i Zlatanu Kapiću, koji će biti postavljen na čelo Ureda AA u Sarajevu.

– Celik: Ključ našeg uspjeha je ljubav prema ovom poslu –

Direktor Hakan Celik je rekao kako je tokom proteklih nešto više od dvije godine sa ekipom AA realizovan veliki broj društveno korisnih prjekata, pozitivnih priča iz cijele BiH i regiona.

“Pozitivnu priču koju smo počeli prije više od pet godina nastavlja dugogodišnji glavni urednik, gospodin Zlatan Kapić, kojeg svi dobro poznajete. Ovom prilikom mu želim puno uspjeha”, rekao je Celik.

Podsjetivši kako će biti postavljen na mjesto direktora AA servisa za engleski jezik, Celik je kazao kako je to za njega veliki izazov, te kako se nada da će kao novinar sa višegodišnjim iskustvom, napraviti još veće rezultate i doprinijeti jačanju ovog servisa.

“Ključ našeg uspjeha je velika ljubav prema ovom poslu. Onog trenutka kada sam došao u Sarajevo vidio sam kolika je želja i volja ljudi da rade, stvaraju dobre i kvalitetne priče, što ste vi na kraju i prepoznali”, naglasio je Čelik, te se zahvalio svima na dolasku.

– Kapić: Jačanje dopisničke mreže u regiji –

Glavni i odgovorni urednik BHS servisa AA Zlatan Kapić kazao je kako je tokom proteklog perioda bilo uspona i padova, no, kako je istakao, dobrom organizacijom, zalaganjem, radom i trudom mladog tima AA uspješno je postignut zadani cilj, a to je da sadržaji AA nađu svoje mjesto u medijima.

“Donijeli smo jedan novi format koji je u tom periodu nedostajao domaćim novinskim agencija, a to su ekskluzivne priče sa terena, uz prateće sadržaje fotografija i videozapisa. Mi izvještavamo iz cijele regije. Naš cilj od osnivanja ostao je isti, da smo pouzdani, objektivni i koliko je to moguće brži. Dnevno u prosjeku proizvodimo oko 75 vijesti, 200 fotografija i 25 zapisa”, rekao je Kapić.

Kada su u pitanju planovi za budućnosti, Kapić je podvukao kako je svakako cilj ojačati dopisničku mrežu u regiji. Na kraju se zahvalio zamjeniku generalnog direktora AA Metinu Mutanogluu na ukazanom povjerenju, ali i Hakanu Celiku koji je tokom proteklog prerioda sa ekipom u Sarajevu dijelio svoje znanje i iskustvo.

Nakon obraćanja predstavnici medija i gosti uputili su čestitke Kapiću i Celiku na novim dužnostima, te im poželjeli mnogo uspjeha.