Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH na ekonomskom forumu u Poljskoj

ekonomski-forum-poljska111

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na 25. ekonomskom forumu u Krynici, Republika Poljska, koji se održava svake godine početkom septembra u organizaciji Instituta za Istočne studije i pod pokroviteljstvom predsjednika Poljske.

Forum okuplja bivše i aktualne predsjednike i premijere, ministre i druge osobe šire regije srednje i istočne Evrope, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma, koji se održava od 8. do 10. septembra je “Towards a Resilient Europe: Strategies for the Future”.

Održano je više panel diskusija iz oblasti politike, sigurnosti, ekonomije, marketinga, energije i klimatskih promjena.

Zamjenik ministra Brkić je govorio na panel raspravi “Towards a New European Neighbourhood and Enlargement Policy” te naglasio transformativnu snagu integracijskog procesa za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

Dodao je da je proširenje Evropske unije jamac stabilnosti, mira i prosperiteta i da evropski put nema alternative za zemlje regije.

Iz perspektive Bosne i Hercegovine, zamjenik ministra Brkić govorio je o procesu društveno-gospodarskih reformi potrebnih za poboljšanje stanja u zemlji, koje će u isto vrijeme doprinijeti ispunjavanju kopenhaških kriterija.

Izdvojio je značaj regionalne suradnje za Proces stabilizacije i pridruživanja zemalja regije, koja je kroz Berlinski proces i nakon nedavno održanog samita u Beču dobila novi zamah.

Govoreći o izazovima s kojima se suočava Evropska unija, Brkić je kao glavnu temu izdvojio izbjegličku krizu.

Naglasio je da glavni prioritet treba biti na solidarnosti zemlja članica u prihvatu izbjeglica i podršci državama koje ih primaju a nedostaju im kapaciteti za priliv izbjeglica širih razmjera.