Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ALPRO

Zapošljavaju 140 radnika, plate ne isplaćuju “dio preko banke, a dio u koverti”

alpro

Jedna od vodećih kompanija u proizvodnji arhitektonskih profila na prostorima bivše Jugoslavije trenutno zapošljava oko 140 radnika

Vlaseničko preduzeće “Alpro” proizvodi arhitektonske profile kojih gotovo 70 odsto direktno ili indirektno završi na zapadnoevropskom tržištu, a u ovoj godini u kompaniji očekuju znatan rast prihoda.

Direktor preduzeća Vladan Nastić rekao je da će, prema preliminarnoj procjeni poslovanja “Alpra” za 11 mjeseci tekuće godine, a u odnosu na prethodnu, prihod preduzeća i količina prodaje procentualno biti uvećani za 10 odsto, a da će konačan finansijski rezultat biti za 30 odsto veći nego što je ostvaren u 2018. godini.

“To je samo nastavak trenda rasta iz ranijih godina. U suštini, postignutim rezultatima izuzetno su zadovoljni i vlasnici preduzeća iz Grčke”, naveo je Nastić.

Preduzeće iz Vlasenice postalo je dio moćne grčke “Alumil grupacije” početkom 2004. godine u procesu privatizacije, kada “Alumil” postaje većinski vlasnik firme.

Uspješno sproveden postupak privatizacije omogućio je Vlaseničanima modernizaciju kompanije i dinamičan razvoj.

“Mi dobrim dijelom proizvodimo profile koji su razvijeni u `Alumil grupaciji`, a najveći dio naših proizvoda namijenjen je za ugradnju u različite tipove građevinskih objekata, kao što su aluminijske ograde, fasade, vrata i prozori”, kaže Nastić.

On kao posebno važnu činjenicu ističe i to da su svi proizvodi sertifikovani u skladu sa harmonizovanim evropskim standardima kod prestižnih sertifikacionih kuća kao što su “IFT Rozenhajm” i italijanski Institut “Đordano”.

“U procesu smo sertifikacije u Francuskoj pošto oni imaju malo strože zahtjeve po pitanju sertifikacije nego u NJemačkoj, a paralelno s tim radimo i na sertifikaciji za tržište SAD. Naši proizvodi su sertifikovani po većini svjetskih standarda na ključnim tržištima”, navodi Nastić.

Nastić dodaje da gotovo 70 odsto proizvoda preduzeća iz Vlasenice direktno ili indirektno završi na zapadnoevropskom tržištu.

Plate u “Alpru” su redovne i ne može se niti smije desiti da kasne, tvrdi prvi čovjek ovog preduzeća, dodajući da je prosječna plata viša od republičkog prosjeka.

“Ne smije se nikada desiti da se plata isplaćuje, a da nisu plaćeni porezi i doprinosi državi, niti da se dio plate isplaćuje `ispod stola`, u koverti, a drugi dio preko banke, legalno. U ovoj kompaniji, kada ljudi završe poslovnu karijeru i idu u penziju, dobijaju penzije koje su minimalno umanjene u odnosu na platu, što je pokazatelj koliko ova firma vodi računa o ljudima i koliko poštuje ovu državu i njene zakone”, naglašava Nastić.

U “Alpru” zato i nemaju problema sa kadrom, ali svaki novi zaposleni mora da prođe obuku, prilagođavanje i učenje određenih poslova.

Preduzeće trenutno zapošljava oko 140 radnika, od kojih je jedan dio angažovan u kćerci firmi “BH aluminijum”.

Plan menadžmenta “Alpra” i matične grupacije iz Grčke u narednoj godini jeste dalji rast proizvodnje i prodaje, te investiranje u modernizaciju proizvodnih linija i nabavku nove opreme.