Firma "Gross"

Zapošljavaju 500 radnika, prosječna plata 1.300 KM

gross 3

Sa 497 zaposlenih ovo je ubjedljivo najveći privredni subjekt na području opština Srebrenica i Bratunac i nosilac je njihovog razvoja. Prosječna novembarska neto plata iznosila je 1.304 KM. Za jedanaest mjeseci ove godine u budžet Srpske uplaćeno je 8.808.144 KM

Firma “Gross” koja se bavi eksploatacijom rude olova i cinka u Rudniku “Sase” kod Srebrenice nastavila je uspješno poslovanje u 2019. godini prebacivši plan proizvodnje u jedanaest mjeseci za 12.227 tona rude u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ovogodišnji plan ovog preduzeća, koje posluje u sastavu britanske kompanije “Mineko”, jeste da ponovi prošlogodišnji rekordni obim proizvodnje od 356.000 tona sirove rude.

Predsjednik Upravnog odbora firme “Gross” Jelena Petrić rekla je Srni da je u prvih 11 mjeseci ove godine iz jamskih revira iskopano 339.370 tona rovne rude i da ne sumnja u izvršenje ovogodišnjeg plana.

Ona smatra da će uspješno ostvarenje plana proizvodnje pratiti i pozitivni finansijski efekti na kraju godine.

Prema njenim riječima, posebnu pažnju posvetili su stvaranju uslova za eksploataciju rude iz novotvorene jame “Iva” u reviru “Vitlovci”.

Ove godine investirano 4,2 miliona KM

Govoreći o ulaganjima, Petrićeva precizira da je za 11 mjeseci ove godine investirano 4.165.501 KM u nabavku savremene opreme, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata.

Ona ističe da su ukupna ulaganja od 2008. godine iznosila 46.573.913 KM, što je mnogo više od obaveza definisanih Ugovorom o koncesiji.

Menadžment nastoji da dobre poslovne rezultate prate i zarade zaposlenih, pa je u novembru prosječna neto plata u “Grossu” iznosila 1.304 KM ili za 13,8 odsto više nego u istom mjesecu lani.

Važan segment u radu ove firme predstavlja briga o zaštiti prirode, za šta “Gross” izdvaja značajna sredstva, te organizuje razne radionice i kvizove za srebreničke i bratunačke osnovce radi prevencije i podizanja svijesti kod mladih o značaju očuvanja prirode, što je, kako ističu, prioritet u radu.

A da je to zaista prioritet pokazuje permanentan rad na rekultivaciji degradiranih površina, savjesno upravljanje otpadom, prečišćavanje voda i očuvanje prirodnog ambijenta oko rudnika.

U prethodnih deset godina obavljena je potpuna rekultivacija 150.362 metra kvadratna degradirane površine na kojoj su izgrađena sportska igrališta, parkirališta, staze za rekreaciju, roštiljnice, objekti za odmor, parkovi i zasađeni voćnjaci. Jedan dio se koristi za plasteničku proizvodnju, a dio su livade za koševinu.

Dobro poslovanje “Grossa” omogućava i redovno izmirivanje svih obaveza, kao što je uplata koncesione naknade, te zakonskih poreza i taksa.

Prema riječima Petrićeve, za jedanaest mjeseci ove godine u budžet Republike Srpske uplatili su 8.808.144 KM, od čega 1.504.024 KM po osnovu koncesione naknade.

“Gross” je društveno odgovorna firma koja pruža podršku radu sportskih klubova i kulturnih društava i ustanova, organizovanju kulturno-sportskih manifestacija, pomaže školama, finansira đačke ekskurzije u Srebrenici i Bratuncu i redovno obezbjeđuje ogrijev i humanitarnu pomoć za starije, bolesne i materijalno ugrožene stanovnike mjesne zajednice Sase.

Kompletna proizvodnja koncentrata olova i cinka iz ovog rudnika plasira se na inostrano tržište.

Finansiraju doškolovanje i prekvalifikaciju radnika

U 2019. godini “Gross” je u radni odnos primio 33 radnika i postoji potreba za rudarima, a u istom periodu po raznim osnovama radni odnos je prestao za 44 radnika, od kojih su većina penzionisani.

S ciljem rješavanja nedostatka kvalifikovanih radnika i ove godine nastavljen je proces doškolovanja i prekvalifikacije radnika. U ovoj godini 31 radnik položio je stručni ispit iz oblasti eksploatacije rude, a 14 iz oblasti prerade. Još četiri radnika položila su stručni ispit za nadzornika u preradi rude.

Redovno se organizuje i obavlja obuka svih radnika iz oblasti zaštite i bezbjednosti na radu jer je rudarstvo oblast koja iziskuje maksimalnu odgovornost, opreznost i preduzimanje svih mjera za bezbjedan rad i živote zaposlenih.

Od firme sa dominantno nekvalifikovanim radnicima 2007. godine, “Gross” je prerastao u privredno društvo sa najvećim brojem kvalifikovanih i stručnih radnika za rukovanje savremenom rudarskom opremom i mehanizacijom koja se koristi u ovom rudniku, piše Srna.