Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaradite na svjetskoj berzi mogućim izlaskom Britanije iz EU

fxlider britanija

FXLider, svim čitaocima Fokusa, daje BESPLATNIH 50 EURA za trgovanje britanskom funtom i eurom na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete da zaradite i kada vrijednosti valuta rastu ali i kada vrijednosti valuta padaju.

Iskoristite priliku i uzmite ovih besplatnih 50 eura za trgovanje ovdje.

Velika Britanija će morati do kraja 2017. godine da odluči da li će ostati članica Evropske Unije. Nekoliko velikih političkih partija u Velikoj Britaniji podržava referendum po pitanju članstva u EU, a među njima su najznačajnije Konzervativna partija i Nezavisna partija Ujedinjenog kraljevstva (UKIP).

Pristalice Brexit-a (kako se popularno naziva izlazak Velike Britanije iz EU) baziraju svoj stav na mnoštvu različitih faktora. Glavni argumenti za Brexit su da EU košta previše, da je postala prevelika, da je narušila domaće politike država članica kao i nacionalni suverenitet uz gušenje poslovanja prestrogom regulativom.

Britanija se već ranije opredelila da ne bude članica monetarne unije, zadržala je svoju nacionalnu valutu – Funtu (GBP) umjesto da usvoji novu zajedničku evropsku valutu – euro, kao i da ne bude članica Šengenskog prostora čime ne dijeli otvorene granice sa brojnim evropskim državama.

Ipak, trgovinski predstavnici iz SAD-a upozoravaju da će SAD imati veoma malo interesovanja za takve pregovore i da će iz trenutnih trgovinskih dogovora između EU i SAD-a, UK biti vjerovatni isključena. U tom slučaju Britanija bi izgubila šansu da se izbori za privilegovani trgovinski odnos sa SAD-om i morala bi da se suoči sa istim tarifama i drugim restrikcijama sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju kao što su Brazil, Kina i Indija.

U posljednjih nekoliko mjeseci mogućnost da Velika Britanija izađe iz Evropske Unije stvara jak pritisak na euro i to sa dobrim razlogom. Prošle godine Škotska je održala referendum i njeni građani su odlučili da ostanu u okviru Britanije. Ipak, vrijednost funte je tada pala pod uticajem hipoteze da je moguće otcjepljenje, čime je sudbina UK postala nestabilna.

Ovdje preuzmite besplatnih 50 eura za trgovanje

Slična stvar će se vjerovatno ponoviti ukoliko Velika Britanija odluči da održi ovaj referendum.

Neizvjesnost po ovom pitanju ima negativan uticaj i na vrijednost eura kao i na funtu jer ako nešto tržište ne voli to je upravo neizvjesnost.