Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto bi samo benzinske pumpe zarađivale na jeftinoj nafti, zaradite i vi

pumpa novac

I dok je cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu i dalje izrazito niska, benzinske pumpe nam i dalje naplaćuju skupo gorivo, ostvarujući pri tome ogromne profite.
Međutim i vi možete ostvariti zaradu na kretanju cijene sirove nafte, trgujući na svjetskoj berzi.

Iskoristite priliku da uzmete besplatnih 50€ za trgovanje na svjetskoj berzi i zaradite na cijeni sirove nafte.

Besplatnih 50€ za trgovanje možete preuzeti na ovom LINKU.

Trenutna cijena sirove nafte kreće se oko 44 dolara po barelu, a prema Economy Forecast Agency tokom maja bi mogla ponovo da se spusti do 37.15 dolara.

Muhamed bin Salman, zamjenik predstolonaslednika i ministar odbrane Saudijske Arabije, nedavno je izjavio da Saudijska Arabija nije zabrinuta oko cijene i da joj je sve jedno da li je cijena 30 ili 70 dolara po barelu. Ova izjava je na tržištu prihvaćena sa velikom rezervom.

Veoma niska cijena nafte košta milijarde dolara Saudijsku Arabiju, ugrožava njen kreditni rejting i od zemlje kreditora, pravi dužnika. Saudijska Arabija je nedavno podigla preko 10 milijardi dolara od globalnih banaka. Ipak, tvrdnja Muhameda bin Salmana nije u potpunosti bez osnova. Najveći izvoznik nafte na svijetu odlučno odbija da pomogne proizvođačima sa višim troškovima proizvodnje, uprkos šteti koju niska cijena nanosi javnim finansijama, uvjerena da će niske cijene uticati na brže ekonomske reforme u zemlji i istovremeno naneti veliku štetu njenom najvećem rivalu – Iranu.

Na sastanku koji je održan 17. aprila u Dohi, prijestonici Katara, Saudijska Arabija je blokirala sporazum o zamrzavanju proizvodnje između proizvođača u OPEC-u i onih koji ne pripadaju ovom kartelu, kao što je Rusija, uz odbijanje da prihvati sporazum ukoliko to ne uradi i Iran.

Povećanje proizvodnje na Bliskom Istoku i Sjevernom moru obnovilo je zabrinutost oko prezasićenja tržišta. Zvanični izvještaji pokazali su da je i Irak povećao svoju proizvodnju na naftnim poljima na jugu tokom aprila sa 3.286 miliona barela u danu na 3.36 miliona.

U istom periodu proizvodnja u Saudijskoj Arabiji dostigla je 10.15 miliona barela a prema nekim nezvaničnim izvorima mogla bi uskoro da dostigne i rekordnih 10.5 miliona barela. Iran takođe povećava proizvodnju kao što je i obećao. Od početaka godine izvoz koji je iznosio oko jedan milion barela u danu do danas je porastao na skoro dva miliona barela.