Zašto sve više Italijana prebacuje novac u inostranstvo?

novac-euri

Sve više Italijana novac prebacuje u inostranstvo, a što je posljedica sve jače euro-skeptične politike i problematičnog bankarskog sektora, piše Süddeutsche Zeitung.

U dane formiranja nove vlade, građani i kompanije prebacili su oko milijardu eura sa svojih računa u inostranstvo, navodi list.

Informacije o takvim kretanjima kapitala u Evropi osigurava evropski platni sistem Target 2, koji se temelji na računima nacionalnih centralnih banaka. Ovaj sistem registruje sve novčane tokove između 19 evropskih država.

Prema Deutsche Bundesbank krajem maja, imovina u sistemu Target 2 je masivno pala za 956 milijardi eura. Zahtjevi su dostigli najviši nivo ikad. Mjesec dana ranije, bilo je oko 50 milijardi eura manje. Gabriel Felbermayr, predsjednik Instituta za svjetsku ekonomiju vjeruje kako razlog za to jedino može biti povlačenje iz južne Evrope.

Međutim, prema Süddeutsche Zeitungu ovaj bijeg kapitala ne može se uporediti sa zbivanjima u Grčkoj i problema s bankama na Kipru u vrijeme krize eurozone, ali to pokazuje koliko je situacija napeta.

Osim toga, brojevi su dali ideju o tome što bi se moglo dogoditi. Za posjećanje, Grčka i Kipar bili su prinuđeni uvesti mjere kontrole kapitala kako bi se spriječio finansijski kolaps.