Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvara se posljednja fabrika automobila u Australiji

holden

Era automobilske industrije u Australiji završava se poslije više od 90 godina sutrašnjim zatvaranjem proizvodne linije “General Motorsa” u Adelaidu.

“General Motors” je posljednji u nizu proizvođača, poslije “Forda”, “Toyote”, “Nissana”, “Mitsubishija”, “Chryslera” i “Leylanda”, koji su napustili Australiju u posljednjih nekoliko decenija.

Zatvaranjem fabrike za proizvodnju limuzine “holden” 900 radnika ostaje bez posla, prenio je AP.

Ugrožene su i hiljade radnih mjesta u kompanijama koje su isporučivale automobilske dijelove australijskim proizvođačima.

“Holden” je ogranak američkog “General Motorsa” i generacijama je bio simbol nacionalnog ponosa u Australiji.

Masovna proizvodnja prvog australijskog modela pokrenuta je 1948. godine, a deset godina kasnije više od polovine novih automobila u Australiji bili su marke “holden”.

Australiju je 2008. godine zahvatila globalna ekonomska kriza, a subvencije automobilskoj industriji do tada su se oslanjale na budžetski suficit, kojeg više nije bilo.

“Ford” i “Toyota” su zatvorili svoje proizvodne pogone u Australiji 2013. godine, u vrijeme kada je zbog rasta rudarske industrije australijski dolar prvi put postao jači od američkog. Zbog toga su automobili proizvedeni u ovoj zemlji postali preskupi i nekonkurentni.