Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavirite u kolekciju starih bh. novčanica i ratnih bonova (FOTO)

novcanice i bonov (3)

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) u svojim prostorijama danas čuva neke od navrijednijih primjeraka starih novčanica koje su korištene na prostoru BiH kroz njenu historiju.

Ekipa portala Fokus.ba posjetila je ovu instituciju koja u svojoj kolekciji ima na stotine novčanica, od kojih je najstarija ona od 100 dinara iz 1929. godine, tadašnje kraljevine Jugoslavije.

U Centralnoj banci BiH danas se čuvaju i bonovi iz proteklog rata koji su za stanovništvo BiH značili razliku između života i smrti.

U auli ove banke izložen je novac koji se koristio na području Bosne i Hercegovine od 1929. godine do danas, i to dinari Kraljevine Jugoslavije, dinari Demokratske Federativne Jugoslavije iz 1944. godine te dinari Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1946., 1953. i 1963. godine. Tu su i dinari Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz perioda 1965 – 1991 godina, kao i dinari iz ratnog perioda izdati od Narodne banke Bosne i Hercegovine i Narodne banke Republike Srpske. Ovdje se čuvaju i novčanice i kovanice konvertibilne marke koje je od svog postojanja izdala Centralna banka Bosne i Hercegovine.

U ovoj kolekciji novčanica najveće nominalne vrijednosti/apoena je novčanica od 10.000.000.000 (deset milijardi) dinara izdata 1993. godine od Narodne banke Republike Srpske.

Svaka konvertibilna marka koju CBBiH pusti u opticaj ima puno pokriće u deviznim rezervama, navode iz ove institucije. Prema podacima iz Bilansa stanja CBBiH za decembar 2016. godine, pokriće monetarne pasive deviznim rezervama, odnosno pokrivenost domaće valute deviznim rezervama iznosi i više od 100%, tačnije 106,75%.

Iz CBBiH ističu kako stabilnost domaće valute nikada nije bila dovedena u pitanje.

“To je zbog toga što CBBiH dosljedno i striktno provodi politiku valutnog odbora. Dakle, CBBiH u skladu sa Zakonom o CBBiH ne može davati kredite kreiranjem novca, dok se u određenim slučajevima kod nekadašnjih valuta i sistema monetarnih politika to znalo dešavati, a efekti koji su uslijedili su bili hiperinflacija, te nestabilnost valute”, zaključili su iz CBBiH.