Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen 2. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

pcelarstvo-kongres

U Gradačcu je završen 2. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima na kojem je prezentirano 55 znanstveno-istraživačkih radova i iskustava iz pčelarske prakse.

Kongres je održan u okviru 44. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije, a nazočilo mu je preko 200 članova akademske zajednice, predstavnika agencija, zavoda i institucija iz sektora poljoprivrede, zaštite zdravlja i životne okoline, kao i iskusni pčelari iz BiH i zemalja regije.

Znanstvenici iz BiH i zemalja okruženja prezentirali su teme kao što su legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvaliteta pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

Danas, drugog dana Kongresa, održan je i okrugli stol na temu “Razvoj institucionalno-pravnog okvira u pčelarstvu”.

– Cilj Kongresa je da ujedinimo akademsku zajednicu iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja s ciljem da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito -kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa prof. dr. Midhat Jašić.

Dodao je da je institucionalno pravni okvir osnova za razvoj i jačanje pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda.

– Izgradnjom i jačanjem institucionalno-pravnog okvira stvaraju se uvjeti za povećanje broja profesionalnih pčelara kao i poboljšanje kvalitete i plasmana pčelinjih proizvoda. U svrhu jačanja institucionalno pravnog okvira neophodno je ostvariti bolji status pčelarstva u državnim tijelima i nadležnim ministarstvima poljoprivrede. Minimum u uspostavljanju pravnog okvira neophodnog na svim razinama je zakon o pčelarstvu – ustvrdio je Jašić.

Organizaciju kongresa potpomogli su Gradačački sajam d.o.o. Gradačac, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi Federacije BiH i Tuzanske županije, institucije, udruge i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva.