Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen projekat energijske obnove OŠ “Vareš Majdan” u Varešu

OS _Vares Majdan__1

Osnovna škola “Vareš Majdan” pridružila se sve većem broju objekata u Federaciji BiH, koji su novo ruho dobili zahvaljujući provođenju mjera energijske efikasnosti.

Kvalitetnije i ugodnije uslove boravka učenicima i uposlenicima ove škole omogućio je projekt Svjetske banke “Energijska efikasnost u BiH” – (BEEP), koji se provodi u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U projekat utopljavanja škole je uloženo 572.365,00 KM, dok procijenjena ušteda, nakon realizacije projekta na godišnjem nivou, iznosi 26.444,00 KM.

Primjena mjera energijske efikasnosti podrazumijevala je termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu krova i zamjenu dijela LED rasvjete, kao i sanaciju fiskulturne sale.

Aktivnosti koje su realizirane u okviru projekta, osigurat će smanjenje emisije CO2, što znači prelazak na čistije energente; smanjenje zagađenja zraka u zimskom periodu uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva, povećanje nivoa komfora u objektima te povećanje svijesti o energijskoj efikasnosti.

– Cjelokupan posao napravile su domaće kompanije, pri čemu su zadržana postojeća, ali i otvorena nova radna mjesta te se pokazalo kakvu pozitivnu društvenu korist mogu imati razvojni projekti poput ovoga – izjavio je Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH, te dodao:

– U okviru ovog projekta Vlada Federacije BiH je prepoznala značaj investiranja u energijsku efikasnost, pri čemu je samo Ministarstvo, na čijem sam čelu, investiralo više od 17 miliona KM. U protekle dvije i po godine obnovljeno je ukupno 29 javnih objekata širom Federacije BiH, a ostvareni su i mnogobrojni benefiti kroz uštede u energiji, podizanje komfora i kvaliteta boravka za više od 220.000 korisnika. Do sada je, kao rezultat uspješne saradnje sa Vladom ZDK, obnovljeno 11 javnih objekata – 10 škola i jedna bolnica, uz investiciju od 3,7 miliona KM. U planu nam je da u 2018. godini obnovimo dodatnih pet objekata u ovom kantonu, na čemu intenzivno radimo.

Na svečanosti, upriličenoj povodom završetka projekta energijske obnove, ali i povodom dana škole, osim ministra Martića, prisustvovali su i Mustafa Čopelj, voditelj projekta za FBiH, Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, kao i Nehrudin Muftić, direktor OŠ “Vareš Majdan” Vareš.

Učenici i uposlenici škole izrazili su zadovoljstvo što će se rad i usvajanje novih znanja, od danas odvijati u ugodnijim učionicama.