Završne pripreme za 45. sajam šljive u Gradačcu

sljive

U firmi Gradačački sajam vrše se završne pripreme za početak 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive koji će biti održan od 29. augusta do 1. septembra.

Postavljaju se štandovi i uređuju izložbeni prostori. Na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu vrši se analiza kvaliteta prijavljenih prozvoda za dodjelu sajamskih medalja. Na Poljoprivrednom gazinstvu „Krušik“ u Skugriću Donjem danas je počelo ocjenjivanje kvaliteta žestokih pića i rakija, a najbolje će trećeg dana Sajma šljive biti nagrađene medaljama.

– U godini kada obilježavamo jubilej 50 godina postojanja ove sajamske manifestacije očekujemo dolazak 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Ove godine ćemo među izlagačima imati domaću firmu iz Gračanice koja će prezentovati sisteme za navodnjavanje te firme iz Zagreba i Šida koje se bave prozvodnjom ambalaže za voće i povrće. Na sajamu će biti predstavnici poljoprivrednih i proizvođačkih zadruga i otkupljivači voća i povrća – ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Na 45. sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu predstavit će se dugogodišnji prijatelj te manifestacije Petrokemija iz Kutine koja takođe obilježava jubilej 50 godina postojanja. Partner sajma je Grad Zagreb i Obrtnička komora koja će se predstaviti sa 11 firmi. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će se predstaviti sa 15 firmi a kolektivne izložbene štandove imat će i firme iz Posavskog kantona/Županije posavske i općine Srebrenik te članovi Udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine i FBiH.

– Vjerujemo da će učesnici i posjetioci biti zadovoljni sajamskom ponudom koju i ove godine prate brojni stučni i naučni sadržaji. Po prvi puta biće organizovan i međunarodni sajam pčelarstva – najavljuje Šabanović.

Sajamske dane će pratiti bogat kulturno zabavni program a za goste, izlagače i posjetioce će biti organizovana i tradicionalna „Plava noć“, saopćeno je iz Gradačačkog sajma.