Biznis

Gradačac

Završne pripreme za Sajam šljive: Oko 310 izlagača iz BiH, okruženja i EU

21/08/2019
FOTO Arhiva

Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi

Ostalo je još sedam dana do početka 46. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive” u Gradačcu. Organizatori vrše posljednje pripreme za dolazak izlagača i posjetilaca najstarije specijalizovane privredne menifestacije u Bosni i Hercegovini koja će se održati od 28. do 31. augusta ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Postavlja se montažna hala, finaliziramo dogovore sa izlagačima i pripreme za što bolji doček zvanica i gostiju ovogodišnjeg sajma u Gradačcu. Očekujemo da će se na sajmu predstaviti oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, okruženja i zemalja Evropske unije. Raduje nas dolazak starih partnera i dugogodišnjih prijatelja. Na sajmu će se predstaviti i novi izlagači među kojima je i jedna firma za proizvodnju i preradu maslinovog ulja iz Italije”, rekao je Hašim Šabanović, direktor firme “Gradačački sajam” d.o.o. Gradačac.

I ove godine sajamske štandove krasit će kolektivne izložbe proizvođača i prerađivača hrane i pića, ali i pratećih djelatnosti u poljoprivredi. Predstavit će se obrtničke komore, poljoprivredne zadruge, turističke zajednice, lokalni poduzetnici i firme iz Tuzlanskog, Sarajevskog i Posavskog kantona te Grada Zagreba, koji je sa Obrtničkom komorom partner ovogodišnjeg “Sajma šljive”.

Ova privredno-turistička manifestacija, nastala 1969. godine kao želja da se promovira šljiva i proizvodi od šljiva a potom i agrarni kompleks Bosne i Hercegovine, iz godine u godinu pruža izlagačima, poljoprivrednicima i naučnim radnicima, ali i predstavnicima vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini i šire, da otvoreno progovore o stanju poljoprivrede i njenom budućem razvoju kroz prizmu primjene novih naučnih saznanja i tehnologija.

Tako će i ove godine biti održano stručno savjetovanje za poljoprivrednike na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik” u Donjem Skugriću (Modriča), i predavanje za pčelare na 2. sajmu pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji će se održati kao prateća manifestacija Sajma šljive.

Bit će dodijeljene sjamske medalje za kvalitet izloženih prozvoda, „Velike Krušikove medalje“ za jaka i alkoholna pića te medalje za kvalitet ocijenjenih medova.

“Ove godine želimo da se posebno zahvalimo našim dugogodišnjim prijateljima, partnerima, sponzorima i medijskim pokroviteljima. Biće to prilika da dodijelimo osam sajamskih plaketa za afirmaciju i unapređenje mađunarodnog sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ‘Sajma šljive'”, rekao je direktor Šabanović.

Naveo je da će ceremoniji otvaranja sajma prisustvovati veliki broj zvanica iz zemlje i regiona među kojima će biti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dugogodišnji prijatelj gradačačkog sajma, te Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, grada koji je drugu godinu zaredom partner ove manifestacije.

Očekuje se dolazak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka i Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, kao i delegacija kantonalnih vlada, općina i gradova u Bosni i Hercegovini.

Plakete za afirmaciju i unapređenje Sajma šljive biće uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi. Posjetioci će u četiri sajamska dana moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.