Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog hladne zime računi za struju će u prosjeku biti 20 posto veći

grijanje hladnoca (2)

Računi električne energije za januara bit će u prosjeku 20 posto veći nego inače, a razlog tomu je sibirska hladnoća koja je vladala gotovo tokom cijelog mjeseca i koja je odvela sve općine i gradove u minus, potvrdili su izvori iz Elektroprivrede, piše Večernji list.

Brojne porodice domove su zagrijavale danonoćno. Na računima će se vidjeti posljedice.

– Grijem se na drva, ali jednostavno nisam uspijevala zagrijati cijelu kuću. Morali smo sobe grijati radijatorima. Znamo da će računi biti veći, ali što, je tu je, govori nam stanovnica jednog prigradskog naselja u Mostaru.

Gordanom Bulić, predsjednica udruženja “Potrošač”, tvrdi da su brojna kućanstva zbog jake zime u veoma teškom položaju.

– S obzirom na troškove, kućanstva koja se griju na električnu energiju zaista su ove godine u jako teškom položaju. Zima je bila puno jača nego što smo navikli posljednjih desetak, petnaest, pa čak i više godina. Ljudi su se naviknuli na blage zime i moglo se to izdržati pa i s grijanjem na struju jer nije trebalo puno zagrijavati. Međutim, ova zima bila je zaista strašna i imali smo razdoblja dulja od 20 dana kad su temperature ponegdje išle i blizu – 20. Uz to, ne znamo što nas čeka tokom cijelog ovog mjeseca, jer je i februar dugačak, vezano uz grijanje i ako bude desetak dana jake zime, ponovo možemo očekivati velike račune, govori Bulić.

Što se tiče cijena električne energije u BiH, one su među najnižima u Evropi.

– Moramo se pomiriti s tim da elektroprivreda nije socijalna ustanova i premda nije utješno, električna energija za građane je niža nego za privredne subjekte što će se, zbog određenih sporazuma, vjerovatno u budućnosti mijenjati. Ne možemo reći da imamo visoku cijenu struje, ali, nažalost, potrošnja je veća u janurau i februaru, govori Bulić.