Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog minimalca poskupili proizvode u pekarama: Burek i jogurt 5,50 KM

burek
FOTO: Screenshot
Ilustracija

“Pekara je podigla cijenu hljeba sa 1,8 na 2,19 KM, a on teži 300, 400 grama. Svi znamo koliko košta kilogram brašna”

Nada u bolje sutra kratko je trajala. Već poslije mjesec dana jasno je da minimalac od 900 KM u Republici Srpskoj neće građanima biti od koristi, jer cijene su počele da rastu, javlja SrpskaInfo.

Privrednici ova poskupljenja pravdaju upravo zbog većeg minimalca, što u prevodu znači da će se sve slomiti preko leđa građana.

Upozoravali su ekonomisti i poslodavci da će ova odluka dovesti do novih poskupljenja. Upozoravali su i jedni i drugi da privreda RS-a nije toliko moćna i snažna i da ne može izdržati ovaj minimalan iznos plate. Tvrdili su da je moguće zatvaranje nekih firmi, a neki su išli i toliko daleko da su najavili otkaze radnicima.

Upozorenja se obistinila

Već na prvom koraku neka upozorenja su se obistinila. Cijena hljeba, peciva i ostalih proizvoda u većini pekara poskupila su nepun mjesec dana nakon stupanja na snagu odluke o minimalcu od 900 KM.

– Naručio sam domaći burek i jogurt i platio 5,50 KM. Prije godinu dana cijena je bila nešto veća od tri marke. Ako je vlast htjela da pomogne građanima, nije uspjela. Cijena brašna je ostala ista, a pekari poskupe proizvode. Jasno je da i ovaj minimalac ide preko leđa nas građana – kaže Banjalučanin Slaviša.

Ima i onih koji smatraju da je ovo tek početak i da će sada cijene svega da idu gore.

– Dovoljno je da samo neko podigne cijenu i onda svi kreću lančano. Hljeb će biti skuplji. Čitam da će i gorivo poskupiti, a kako smo mogli da naučimo iz prošlosti, sad će vjerovatno da rastu i cijene ostalih proizvoda. Sad će i komunalije da idu gore i eto nama bijede i sirotinje za vrat – kaže penzionerka Milka M.

Došlo vrijeme odavno da se mora čuvati svaka marka

Rada K. iz Banjaluke kaže da je došlo vrijeme odavno da se mora čuvati svaka marka.

– Primjetila sam da su proizvodi u pekarama poskupili. Ne preostaje nam ništa drugo nego da kupujemo brašno i mijesimo i pečemo hljeb kući. Vremena su sve teža, kriza je sve veća i mora se paziti na svaku marku. Od političara ništa ne očekujem. Oni u Vladi ne vide kako su građani sve siromašniji. Političari lijepo žive, a nama pričaju kako smo jaki, stabilni. Pa valjda mi znamo kako nam je i kako živimo – kaže ona.

Nekolicina vlasnika pekara koje su kontaktirali potvrdili su da su poskupljenja izazvana uglavnom zbog povećanja minimalca na 900 KM.

“Nema opravdanja za poskupljenja”

Ekspresna poskupljenja u pekarama mnoge su iznenadila, a opravdanja za njih nema, tvrdi Murisa Marić, izvršna direktorka prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don”. Poručuje kako nisu povećane cijene žitarica, brašna, goriva, električne energije, sve ono sa čim svoje poskupljenja pravdaju pekari.

– Nije došlo do tih povećanja, ali su oni podigli cijene. Mislim da ovdje ima puno posla za inspekciju. Na primjer, treba se znati koliko mora da iznosi gramaža kifle, hljeba, bureka, kolika količina mesa treba da bude unutra da bi opravdali ovako visoke cijene. Jedna pekara je podigla cijenu hljeba sa 1,8 na 2,19 KM, a on teži 300, 400 grama. Svi znamo koliko košta kilogram brašna – kaže ona za Srpskainfo.

Ističe kako je i cijena jogurta koji se prodaje u pekarama previsoka u odnosu na nabavnu.

– Nadležni ne reaguju kako bi trebalo. Inspekcija izađe na teren, ali mi ne znamo nijedno ime gdje su urađene kontrole, ko je i kako kažnjen. A kazne su minimalne tako da ih se niko i ne plaši. Kada dođe inspekcija, on će to danas da plati, sutra nastavlja po starom. Ovo nije ništa novo, ovo će se ponavljati – naglašava ona.

Poručuje kako mi, na ovim prostorima, nemamo naviku bojkota nekih proizvoda, niti ćemo to nekada uraditi.

– Nemamo naviku da neke stvari “kažnjavamo”, ali kada će se stati u kraj ovih naglim poskupljenjima – pita ona.

Uzrok i posljedica

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je povećanje minimalca cijena poskupljenja koja se dešavaju i koja nas očekuju, posebno u djelatnostima koje angažuju ljudski rad.

– Kad god imate situaciju da je povećana cijena ljudskog rada, rezultat mora biti poskupljenje usluga i roba. Mogu se očekivati poskupljenja svega što je uslužna djelatnost – poručuje on za Srpskainfo.