Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog suše u Semberiji izgubljeno skoro 60 posto duhana

duhan_duvan_berba

Nedostatak padavina u protekla dva i po mjeseca i izuzetno visoke temperature negativno su se odrazile na ovogodišnji rod duhana u Semberiji i procjenjuje se da je gotovo 60 posto duvana nepovratno izgubljeno, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora bijeljinskog preduzeća “Duvan” Čedo Gotovčević.

Gotovčević je naveo da je u ovom preduzeću planiran otkup 450 tona duhana, ali da će biti zadovoljni ako dobiju i 300 tona.

“Situacija na području Posavine neznatno je bolja. Tamo imamo ugovorenu proizvodnju sa 24 preduzeća, a većina njih ima sistem za navodnjavanje, te je na njihovim parcelama duhan u boljem stanju nego u Semberiji”, kaže Gotovčević.

U Semberiji je duvan zasađen na 270 hektara, a u Posavini je ugovorena proizvodnja na 70 hektara, te “Duhan” ima ukupno ugovorenih 340 hektara proizvodnje.

Prema Gotovčevićevim riječima, cijena duhana je standarna i iznosi oko tri KM po kilogramu, a premije su varijabilne.

“Od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a zavisi da li će ove godine one biti 35 ili 50 feninga po kilogramu”, kaže Gotovčević i dodaje da je za proizvođače koji proizvedu više od 1.500 tona od preduzeća “Duvan” obezbijeđena premija od 30 feninga.

Ipak, kaže Gotovčević, malo ko od proizvođača će, nažalost, uspjeti da u ovako lošoj godini ostvari taj benefit.

On je dodao da se navodnjavanje parcela u budućem periodu može smatrati kao jedini ispravan i neophodan potez kako bi se osigurala proizvodnja duvana.