Nemaju para za gorivo

“Zenicatransu” blokiran račun, najavljena obustava prevoza putnika

zenicatrans (1)

Upozorava da, ako se danas ili sutra interventno iz Gradske uprave ne prebace sredstva za deblokadu računa i dio sredstava za nabavku goriva, ne bi više mogli voziti

Javno komunalno preduzeće “Zenicatrans-prevoz putnika“ nema novca za kupovinu goriva pa bi od ponedjeljka, 30. decembra mogli i prestati s radom – rekao je danas na sjednici Gradskog vijeća Zenica direktor tog preduzeća Darmin Terzić.

On je vijećnike informirao da im je Kantonalna poreska uprava Zenica, zbog ranijih poreskih dugovanja, ponovo blokirala račun te da je u pitanju i opstanak tog preduzeća, odnosno javni prijevoz u tom gradu.

– Blokirali su nas na rješenje 225.000 KM, to je dio duga za period 2014.- 2016. godine. Naš ukupni dug prema PU Zenica u glavnici je oko 3,9 miliona KM. Čak i na ovom rješenju, na kojem smo blokirani 144.000 KM je glavnica, a razlika do 225.000 KM su kamate – objasnio je Terzić.

Upozorava da, ako se danas ili sutra interventno iz Gradske uprave ne prebace sredstva za deblokadu računa i dio sredstava za nabavku goriva, ne bi više mogli voziti. On očekuje od Gradskog vijeća da donese odluku o prenosu sredstava, ali i da se dogovore o terminu vanredne, tematske sjednice o tom preduzeću.

-Očekujem da se na toj sjednici konačno vidi kakva su stajališta Gradske uprave i vijećnika da li ovo preduzeće uopće treba građanima – da li u ovoj formi ili u nekoj drugoj, to je na vijećnicima da donesu odluku – kazao je Terzić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović kazao je da je, na inicijativu Sindikata tog preduzeća i vijećnika, smijenio Nadzorni odbor i predsjednika Vahdeta Drinu, ali da su u cilju da pomognu tom preduzeću “poduzeli sve što su znali“.

Kasumović je kazao da, s obzirom da je rasprava o stanju u tom preduzeću naknadno uvrštena u dnevni red, ne zna o čemu se danas može raspravljati, kada nije pripremljen izvještaj o pravom stanju u tom preduzeću.

– Nema ni gradonačelnik pare. To su pare građana Zenice. Mi smo u budžetu za 2019. godinu, za podršku ‘Zenicatransu’, imali 400.000 KM i sve je realizirano – istakao je Kasumović.

Predsjednik Kluba vijećnika A-SDA Mensud Keleštura podsjetio je vijećnike da su još u septembru donijeli zaključak da iz rebalansa budžeta, koji nikada nije urađen, tom preduzeću četiri mjeseca doznačuju po 150.000 KM te interventno još 400.000 KM pa su “zbog toga i zapali u ovakvu situaciju“.

Keleštura je predložio da se, do tematske sjednice GV te konačnog rješenja o sudbini tog preduzeća, iznađe mogućnost da im se uplati makar pozajmica od traženih 500.000 KM, kako bi mogli deblokirati račun te nabaviti gorivo i sredstva za rad.