Biznis

RMU Zenica

Zenički rudari zasad ne prihvataju prijedloge Uprave i Sindikata

16/04/2020

Kaže da rudari zasad ne prihvataju prijedlog, ali da će se pokušati učiniti sve da se pokrene proizvodnja u drugoj smjeni

Sastanak Uprave i Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica nije rezultirao dogovorom o vraćanju obračuna plaće na staro, pa se nisu stekli ni uslovi za povratak rudara na posao – rečeno je nakon sastanka.

-Pokušali smo doći do kompromisa. Uprava tvrdi da nema para, ali su ponudili za radnike koji su oštećeni za martovsku platu, da napravimo korekciju i namirimo uz platu za april. Dogovorili smo se da se izradi i novi pravilnik o platama, u kojem će morati postojati naknada za otežane uslove rada. Bez toga nećemo raditi pravilnik o platama – izjavio je predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

Kaže da rudari zasad ne prihvataju prijedlog, ali da će se pokušati učiniti sve da se pokrene proizvodnja u drugoj smjeni.

-Sve ćemo učiniti da to uradimo. Kontaktirat ćemo i Elektroprivredu i predsjednika Sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH – najavljuje Vardo.

Zenički rudari su radničkim neposluhom tražili da im se vrate stimulacije na plaću, zbog čijih su ukidanja, uprkos uvećanju satnice sa 2,5 na 2,7 KM, martovsku plaću u prosjeku dobili manju za oko 200 KM.

Podsjećanja radi, rudari druge smjene su još u ponedjeljak, 13. aprila oko 18 sati napustili jamski pogon Stara jama, a oko 21 sat jamu su napustili i u pogonu Raspotočje. Time je potpuno prekinuta proizvodnja u tom rudniku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.