Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žensko poduzetništvo u fokusu američko-švedskog projekta

DSC_0066

Danas je američko-švedski Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) obilježio 19. novembar, Dan ženskog poduzetništva, organizacijom okruglog stola na temu „Strateško pozicioniranje ženskog poduzetništva“. Cilj ovog događaja je bio da naglasi važnost ženskog poduzetništva i potrebu za sistemskim rješenjem kako bi se podržao razvoj ženskog poduzetništva u cijeloj zemlji.

Peter Duffy, direktor misije USAID-a u BiH, je izjavio “Uklanjanje pravnih i regulatornih barijera koje ograničavaju jednako učešće žena u privredi, kako i iznalaženje konkretnih rješenja za izazove s kojima se suočavaju poduzetnice treba biti prioritet.  Pitanja vezana za anti-korupciju, ravnopravnosti polova i jačanje žena su isprepletena.  Sveobuhvatan pristup je ključan za dalji razvoj poduzetništva i jačanja žena u Bosni i Hercegovini.”

DSC_0027

USAID i Švedska veoma podržavaju osnaživanje žena. “Iz perspektive Švedske, žensko poduzetništvo je tema od izuzetne važnosti. Smatramo da su podrška demokratiji, ljudskim pravima, jednakosti polova i uloga žene u društvu međusobno povezani. Ovo su glavni razvojni prioriteti.”, izjavila je Marie Bergstrom, direktorica za razvojnu saradnju pri Ambasadi Švedske u BiH.

Veliki broj bosanskohercegovačkih kompanija koje vode žene su u protekloj deceniji bile podržane od strane projekata koje zajednički finansiraju USAID i Švedska.

DSC_0046

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

USAID/Sida GOLD projekat je posvećen promociji načela osnaživanja žena, priznajući da puni potencijal ekonomskog rasta može biti postignut i održan samo kroz uključivanje načela ravnopravnosti polova. U proteklom periodu, USAID/Sida GOLD projekat je putem programa razvoja radne snage, certifikacije podržao otvaranje 1780 direktnih radnih mjesta, od kojih su 62% žene.