Život u BiH sve skuplji: Poskupjeli kućanski aparati, vrtić i jabuke

supermarket-prodavnica

Za pojedine kućanske aparate koji se svakodnevno koriste u domaćinstvima građani u BiH moraju izdvojiti više novca nego u aprilu prošle godine, a više novca moraju odvojiti za tehnički pregled vozila i registraciju, te za mjesečno plaćanje vrtića za mališane, pišu Nezavisne novine.

Uporedili smo cijene za pojedine proizvode i usluge u aprilu ove godine u odnosu na april prethodne godine, te zabilježili poskupljenja.

Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, u aprilu prošle godine prosječna cijena usisivača bila je 150,2 KM, dok je u aprilu ove godine iznosila 159,4 KM.

“Prosječna cijena u aprilu prošle godine električnog štednjaka bila je 449,6 KM, dok je u aprilu ove godine ta cijena iznosila 457,3 KM. Mašina za veš je u aprilu prošle godine u prosjeku koštala 547,8, dok je u aprilu ove godine ona 554,4 KM”, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Obavezno osiguranje vozila je u aprilu ove godine u prosjeku poskupjelo sa 209,9 na 215,9 KM u odnosu na april prethodne godine, dok je tehnički pregled skočio sa 71,9 na 74 KM.

Od voća poskupjelo je jedno od omiljenog, a to su jabuke.

Iako je za proizvode i usluge iz kućnog budžeta potrebno izdvojiti više novca nego ranije, došlo je i do pada cijena pojedinih proizvoda poput mljevene kafe, tvrdokornog sira, muškog šišanja i slično.

Murisa Marić, izvršni direktor prijedorskog Udruženja građana “Don”, kaže da poskupljenja apsolutno nisu opravdana, posebno od aprila prošle do februara ove godine kada je cijena goriva bila niža.

“Tehnička roba je sva manjeg kvaliteta, a cijena je veća, to je nešto što prati naše tržište i pravog opravdanja nema. Jedino opravdanje je ako se roba uvozi iz vana, pa se to pravda transportnim troškovima. Poslodavci su našli dobar razlog danas pa kažu da cijene skaču zbog povećanja plata kako radnici ne bi odlazili iz zemlje, što nije uredna priča”, kaže Marićeva.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kaže da se poskupljenje pojedinih proizvoda ne može vezati za poskupljenje goriva, jer su cijene kućanskih aparata skočile prije poskupljenja energenata.

“Očito da postoje neki drugi razlozi koji su uvoznici, odnosno proizvođači iskoristili da stave u cijenu koštanja. Mi imamo slobodno formiranje cijena i potrošači su, nažalost, natjerani da izađu na tržište i biraju kućanske aparate koji su manje poskupjeli”, rekla je Bulićeva.

Ona kaže da potrošači mijenjaju svoje navike i kupuju danas sve više kvalitetnije aparate, sa dužom garancijom, što im i ona savjetuje.

Bulićeva ističe da bi poskupljenja bila opravdanija da je cijena rada veća, te bi ljudi drugačije na to gledali i nezadovoljstvo bi bilo manje izraženo.

“Svi se boje da bi zbog rasta cijene goriva mogli poskupjeti i ostali proizvodi, gdje bi se i nesavjesni prodavci pokušali ugraditi i nesrazmjerno povećati cijene kako bi ostvarili veći profit”, rekla je Bulićeva i dodala da su minimalna povećanja ili smanjenja cijena ostalih proizvoda ili usluga vezana za tržište i slobodnu konkurenciju.