široki brijeg

Zlatne medalje Sirani Llaeth za kozji sir (FOTO)

koze

Iz Sirane Llaeth ističu kako su zadovoljni ocjenama Zavoda na nedavnoj izložbi te da se nadaju kako će ova vrsta sira zainteresirati sve generacije

Federalni agromediteranski zavod Mostar nagradio je zlatnim medaljama sireve “Caprina” Sirane Llaeth iz Širokog Brijega, a nagrađeni proizvođači izrazili su nadu kako će njihovi kozji sirevi zainteresirati sve generacije te da će u skorijoj budućnosti doći i do proširenja proizvodnje.

Tako je tvrdi punomasni sir iz mijeha Caprina osvojio 19,53 bodova od mogućih 20, dok je tvrdi punomasni sir u ekstra djevičanskom maslinovom ulju Caprina osvojio 19,92 bodova.

Iz Sirane Llaeth ističu kako su zadovoljni ocjenama Zavoda na nedavnoj izložbi te da se nadaju kako će ova vrsta sira zainteresirati sve generacije.

– U mnoštvu mliječnih proizvoda koji se nalaze na tržištu kozje mlijeko i kozji suhi sir iz mijeha slabo su zastupljeni. Takvih sireva je malo, ali u pravilu su dosta kvalitetni i cijenjeni- kazao je u razgovoru za Fenu vlasnik Sirane Marko Buhač.

Dodao je kako se sirevi proizvode na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom svježeg kravljeg mlijeka, prirodnog sirila i soli, a mlijeko kao osnovna sirovina proizvedeno je na domaći način.

– Idealni uvjeti zrenja sira te ljubav prema proizvodnji rezultirali su proizvodom vrhunske kvalitete, a riječ je o jako ukusnim i nadasve zdravim proizvodima. Naši proizvodi mogu se naručiti putem društvenih mreža te kupiti u supermarketima diljem Hercegovine – pojasnio je vlasnik.

Javnost je njihove proizvode mogla kušati i na nedavnim “Danima mediterana 2020. Neum”.

Sirana Llaeth posjeduje vlastitu farmu, a nalazi se na rubnom dijelu Mostarskog blata, u mjestu Jare kod Širokog Brijega.

– Sirana je krenula s radom još 2010. godine kada je poslovala preko Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Buhač, koje je nastavak tradicionalnog seoskog načina života oslonjenog na poljoprivredu i stočarstvo gdje se tradicionalna proizvodnja kozjeg sira iz mijeha konstantno osuvremenjuje- kazao je vlasnik.

Povećanjem potražnje za proizvodima obiteljska farma koza se povećala pa su se u proces uključili i kooperanti koji proizvode mlijeko na domaći način čija proizvodnja je pod stalnim nadzorom veterinara i veterinarskih inspektora.

– Danas imamo stado od 70 muznih koza koje daju mlijeko za naš sir. Ispaša stada se vrši dva puta dnevno na brdu Trtle iznad naše farme koje je bogato niskim raslinjem, ali i pašnjacima koji obiluju ljekovitim biljem koje obogaćuje mlijeko naših koza, a time i sir- pojašnjava Buhač.

Nakon mužnje koza, mlijeko ide u preradu u suvremenu siranu, a za proizvodnju se koristi prirodno sirilo i mješine dobivene od jarića.

Spomenuta sirana, kako dodaje, prati trendove u proizvodnji sira te zadovoljava sve higijenske zahtjeve.

– Tehnologija Caprina sira iz mijeha razvijena je u suradnji s vodećim tehnolozima iz Bosne i Hercegovine te je i proizvodnja i prerada pod nadzorom tehnologa- istaknuo je Buhač.

Napomenuo je kako u skorijoj budućnosti planiraju širenje kapaciteta proizvodnje, traženje novih kooperanata, ali i razvijanje novih proizvoda.