Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolje nego prošle godine

Značajno povećanje broja turista u BiH

turisti (1)

Federaciju Bosne i Hercegovine u prvoj polovini prošle godine posjetilo je 130 hiljada i 40 turista, dok je ove u istom periodu zabilježeno čak 203 hiljade posjeta

Prema statističkim podacima, čini se da dolaze bolji dani za turizam. Zabilježeno je značajno povećanje broja turista.

Broj posjeta i noćenja povećan je za oko 50% u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, izuzetak su, naravno, bili januar i februar, jer prethodne godine u to vrijeme priče o lock downu nije bilo, a ove su se očigledno, kako-tako, mjere poštovale.

Tokom prošle godine našu zemlju posjetilo je ukupno 498 hiljada 90 turista, a do juna ove već 328 hiljada 624. U odnosu na prošlogodišnjih 212 hiljada posjeta do juna, ove godine zabilježen je porast za 54,4%. Najveći broj posjeta ostvarili su turisti iz Srbije, Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je konstanta u posljednjih pet godina. Milion i skoro 236 hiljada turista noćilo je prošle godine ovdje, dok je ove zabilježen porast za 49,5%, zbog ublažavanja mjera za suzbijanje koronavirusa.

Federaciju Bosne i Hercegovine u prvoj polovini prošle godine posjetilo je 130 hiljada i 40 turista, dok je ove u istom periodu zabilježeno čak 203 hiljade posjeta. I u Republici Srpskoj zabilježen je porast u odnosu na 2020, jer je tokom prošle godine RS posjetilo skoro 2 stotine hiljada turista, od kojih u prvoj polovini 77 hiljada i 440. Ove, već do juna, čak 122 hiljade 153. Brčko distrikt bilježio je podatke do aprila i zabilježeno je povećanje broja posjeta u martu i aprilu u odnosu na prethodnu godinu.

Ukoliko situacija ostane stabilna, očekuje se nastavak poboljšanja, te da broj posjeta bude barem dvostruko uvećan. Ono što može predstavljati problem je širenje novog vala koronavirusa te ponovno donošenje resriktivnih mjera.