Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZOI ‘84 napokon pozitivno poslovao, uskoro i plate radnicima

ZOI 84 – bjelasnica

Firma ZOI 84 OCS d.o.o Sarajevo, koja upravlja olimpijskim planinama Bjelašnicom i Igmanom, kao i nekolicinom objekata, među kojima i Olimpijskom dvoranom “Juan Antonio Samaranch – Zetra”, nakon višegodišnje agonije, poslovala je pozitivno u 2015. godini, jednoglasni je zaključak jučerašnje sjednice Skupštine ZOI 84.

“Od dolaska nove uprave radimo na konsolidaciji i provođenju odluke Skupštine Kantona Sarajevo iz 2013. godine o sanacionom programu firme ZOI ‘84. Mogu reći da je odluka sprovedena u potpunosti. Nažalost, u konsolidaciji morali smo provesti i neke radikalne mjere, što znači da smo bili primorani smanjiti broj radnika i našim uposlenicima koji su ostali na radnim mjestima isplaćivati minimalne plate”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Midhat Hubijar, direktor ZOI ‘84.

Nova uprava je po dolasku u kompaniji je zatekla dug od 16 miliona maraka i 218 uposlenih radnika. Hubijar kaže da je u zimskoj sezoni broj radnika dostizao brojku i do 300 ljudi, ali da su danas na platnom spisku 124 uposlena radnika.

“Meni je žao, ali da bi firma uopšte opstala nova uprava morala je otpustiti ranije nagomilani višak radnika. Nismo na budžetu Kantona Sarajevo i to treba javnost da zna. Jednostavno, što zaradimo možemo i potrošiti, ne ulaziti u nove dugove, što je bio slučaj godinama. Na putu smo potpune konsolidacije bez obzira na tzv. ‘zelenu’ zimsku sezonu koju smo imali. I pored toga, odnosno nedovoljnih snježnih padavina uspješno smo poslovali. Izmirujemo redovno sve obaveze prema komitentima i uposlenicima”, tvrdi Hubijar.

Na pitanje kada će radnici koji su ostali u firmi početi primati plate u punom iznosu, odnosno kada će biti “skinuti” sa minimalca, odgovorio je:

“Radimo na tome. Imamo razloga za optimizam i vjerujem da će se to desiti veoma brzo. Kao što sam rekao, nismo na budžetu KS, što zaradimo u ljetnoj i zimskoj sezoni možemo i dati. Na putu smo da u narednom periodu vratimo ZOI ‘84 u pređašnje stanje, to jeste da radnici imaju pune plate, da svake godine uspješno poslujemo bez gubitaka, te da ovo bude stabilna i zdrava firma, kakva je nekada bila”.

Šestosjed, vještački snijeg… 

U 2016. godini u toku su aktivnosti vezane za obnovu infrastrukture vertikalnog transporta (šestosjed na Bjelašnici), sistema vještačkog osnježenja, sanacije ski staza u Ski centru Bjelašnica Igman, saopšteno je iz ZOI ‘84.

“Sportski sadržaji u Olimpijskom kompleksu ‘Zetra’ će uskoro dobiti potpuno drugu dimenziju pri čemu će biti dostupan teren sa vještačkom travom respektabilnih dimenzija, prilagođen i atraktivan kako za profesionalne sportaše tako i za rekreativce”, poručili su iz firme ZOI 84.