Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pomoćnik ministra

Zubić: Drvoprerađivači nisu pratili mogućnost šuma

sume sumarstvo

Zubić kaže da su objekti stihijski otvarani, a da nisu pratili mogućnost šuma Republike Srpske, te je naglasio da drvoprerađivači treba da idu ka višem stepenu finalizacije kako bi sirovini bila data veća vrijednost

Proizvodni kapaciteti u Republici Srpskoj u sektoru drvoprerade su veći od godišnjeg etata /plana sječe/, koji je ograničen prirodnim mogućnostima i priraštajem, zbog čega nije realno da se poveća, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Goran Zubić.

On kaže da su drvoprerađivački kapaciteti na nivou RS veći od raspoloživog šumskog etata i ističe da će bilo kakva zaštita uticati na poboljšanje stanja u domaćoj drvoprerađivačkoj industriji.

Zubić kaže da su objekti stihijski otvarani, a da nisu pratili mogućnost šuma Republike Srpske, te je naglasio da drvoprerađivači treba da idu ka višem stepenu finalizacije kako bi sirovini bila data veća vrijednost.

Govoreći o ugovorima sa strateškim drvoprerađivačima, Zubić je naveo da su oni potpisani između javnog preduzeća šumarstva i drvoprerađivača, što znači da je za realizaciju tih ugovora prvenstveno odgovorno javno preduzeće kao potpisnik.

“Vlada Republike Srpske organizovala je potpisivanje ugovora i dodatni je garant za njihovu realizaciju”, rekao je Zubić za “Nezavisne novine”.

On kaže da je Vlada RS obavezala javno preduzeće da periodično izvještava o realizaciji kako godišnjih, tako i petogodišnjih ugovora, te ističe da će se prema onim koji ga ne budu sprovodili propisanom dinamikom primjenjivati mjere, prvenstveno prema rukovodstvu javnog preduzeća, kako na nivou organizacionih dijelova, tako i na nivou uprave.

Kada je riječ o poštovljeu ugovora o isporuci sirovine u ovoj godini, on je naveo da je krajem prvog kvartala ove godine urađen presjek stanja, te da je za sada realizacija vrlo raznolika, odnosno kod pojedinih drvoprerađivača ugovori su ispunjeni deset odsto, a kod drugih 100 odsto.

Komentarišući žalbe pojedinih drvoprerađivača da im šumska gazdinstva duguju milione KM, on je naveo da je javno preduzeće šumarstva u stanju loše opšte likvidnosti i da ne može efikasno pratiti obaveze onako kako one dolaze na naplatu.

“Sticajem okolnosti, utvrđen je prioritet u plaćanju, i to su prvenstveno plate radnicima, zatim obaveze prema lokalnim zajednicama, a izvođači radova dolaze kao kasni prioritet i njima se redovno kasni. Oni su i drvoprerađivaći, a prema propisanim pravilima, oni moraju avansno plaćati sirovinu, tako da imamo raskorak. Ključ rješenja je u popravljanju likvidnosti javnog preduzeća, nakon čega bi ono moglo redovno da izmiruje svoje obaveze”, naglasio je on.

Na pitanje zbog čega na nivou BiH još nema taksi na izvoz ogrijeva i rezane građe iako je sve već davno dogovoreno, Zubić je naveo da su inicijativu pokrenule obje vlade, te da je ona i proslijeđena Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.