Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić na SBF-u: Pozivam vas na partnerstvo, saradnju i ulaganje u BiH

denis zvizdic sbf

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svom obraćanju prvog dana 7. Sarajevo Business Foruma – perspektive Kina +16 koji je danas otvoren u Sarajevu, pozvao je potencijalne investitore iz svih dijelova svijeta da postanu partneri BiH, njeni prijatelji i investitori, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je, pozdravivši brojne delegacije, svima poželio srdačnu dobrodošlicu u BiH i njen glavni grad. Podsjetio je kako se BiH još naziva i “srcem Balkana” te “mostom između Istoka i Zapada”.

“Želim vam u svoje ime i u ime Vijeće ministara BiH poželjeti najsrdačniju dobrodošlicu u zemlju uspješnih mladih ljudi i zemlju u koju ćete se sasvim sigurno stalno vraćati. Prošle godine sam na početku mandata u ovo isto vrijeme sa istog mjesta poslao jasnu poruku da smo se jasno opredijelili za sistemske reforme i da ćete na ovom forumu, ove godine, biti svjedoci pozitivnih promjena. Danas mogu kazati da smo ostvarili proklamovane ciljeve, da smo povećali konkurentnost na tržištu”, rekao je Zvizdić.

Naglasio je kako je prošle godine u BiH povećan bruto društveni proizvod za tri posto i da je deficit smanjen. Također, kako je stakao Zvizdić, broj zaposlenih u BiH prošle godine povećao se za 15.000 dok su proizvodi BiH postali regionalno i svjetski prepoznatljivi, ali i konkurentni na tržištu.

“Istovremeno, bogatstvo različitosti BiH učinili su je popularnom turističkom destinacijom. Sve ovo je dovelo do rasta fiskalnih prihoda. U godinu dana napravili smo iskorake i u procesu evropskih integracija i ustabilili političke prilike. Nadamo se da će napori vlada na svim nivoima biti prepoznati kroz dodjelu kandidatskog statusa kojeg BiH očekuje u 2017. godini. Pozitivna atmosfera i susreti otvorili su procese međuregionalne saradnje”, rekao je Zvizdić.

Naglasio je da BiH obiluje mnogim prirodnim ljepotama, ali i resursima koji je čime velikim i atraktivnim potencijalom za investitore.

“Na panelima će vam biti prezentovani projekti koji će sasvim sigurno privuću vašu pažnju. Pozivam vas na partnerstvo, saradnju i ulaganje u BiH. Vijeće ministara BiH i ja lično stojimo vam na raspolaganju, sve naše kapacitete stavit ćemo u funkciju uspješne regalizacije vaših ideja i investicija koje će kreirati nova radna mjesta, posebno za mlade Bosnace i Hercegovce. Zato vas pozivam da zajedno radimo na priči koja se zove ‘BiH, zemlja ugodnog življenja i uspješnog poslovanja’. Nadam se da će ovaj skup doprinijeti jačanju bh. ekonomije i društva”, zaključio je Zvizdić čestitajući organizatorima na uspješno organizovanom investicijskom skupu.

Ovogodišnji SBF održava se pod motom “Jedan region, jedna ekonomija – perspektive Kina+16”, stavljajući u fokus cijeli region promovišući viziju regiona kao evropskog centra za proizvodnju energije, zdrave hrane, centra edukacije za strane studente, te razvoj turizma.

Očekuje se da danas, prvog dana Foruma, učesnici panelima i diskusijama razmijene iskustva i perspektive o poljoprivredi, energiji, infrastrukturi, građevinarstvu i turizmu i edukaciji, te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem. Ove godine Sarajevo Business Forum dodijelit će “Sarajevo Business Bridge” nagrade najboljim poduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma SBF će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.