Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić sa sarajevskim privrednicima: Na pravi način valorizirati potencijale (VIDEO)

zvizdic1

Više od 30 privrednika okupilo se danas na radnom ručku kojem su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić, a razgovarano je o problemima s kojima se susreću privrednici sarajevske regije.

Kao neki od njih identificirani su skuplji radna snaga i kvadratni metar prostora, nedostatak određenih kadrova, a ono što su predstavnicima vlada privrednici kazali je i to da je njima najvažnije podići poslovnu klimu na viši nivo čime bi i njihovo poslovanje bilo olakšano.

Upravo je potrebu poboljšanja poslovnog okruženja izdvojio i predsjedavajući Zvizdić, dodajući da je važno na pravi način valorizirati bh. potencijale te ih predstaviti kao konkurentne prednosti BiH, ali uz to važna je i politička stabilnost bez koje se ne može govoriti o ozbiljnom ekonomskom razvoju.

U izjavi za Fenu podvukao je da je ovo jedna od posjeta kakve će biti organizirane u svim dijelovima BiH, s namjerom da se saslušaju prijedlozi privrednika za poboljšanje poslovnog ambijenta, ali i šta bi se trebalo uraditi unutar regulatornog okvira što bi moglo podići nivo produktivnosti, kvalitete proizvoda te nivo izvoza i konkurentnosti bh. privrede.

Podsjetio je da su vitalni ekonomski parametri u porastu, ali je potrebno raditi više posebno u smislu rješavanja baznog makroekonomskog problema, a to je pitanje visoke stope nezaposlenosti posebno među mladima.

– BiH ima resurse i educiranu radnu snagu, iako je reforma obrazovanja neophodna, ali najvažnija je stabilnost u zemlji te zakonska legislativa koja pruža pune pravne i ekonomske garancije onima koji žele ulagati u BiH. Ta legislativa mora pokazati nivo konstantnosti – dodao je Zvizdić, izražavajući nadu da će BiH sve više privlačiti strane investitore.

Kao pozitivne parametre izdvojio je izvoz, koji je za prvih devet mjeseci ove godine porastao za 17,6 posto, industrijska proizvodnja je u porastu, više od 72 posto izvoza usmjereno je ka zemljama Evropske unije što govori o povećanju kvalitete bh. proizvoda.

– U sektoru energetike još uvijek smo lider, imamo vrlo ozbiljne projekte iz oblasti transporta, neke tradicionalne industrije su doživjele rast, BiH je lider u regionu u drvnoj industriji, proizvodnji namještaja, autoindustriji, namjenskoj i metalnoj industriji. Poljoprivreda zauzima sve veći udio u ukupnom BDP-u, a kada je u pitanju turizam BiH je među 20 zemalja svijeta s najvećim brojem porasta turističkih posjeta – naglasio je Zvizdić.

Ipak za daljnji napredak, ističe Zvizdić, potrebna je dodatna edukacija, usklađivanje znanja i vještina s tržištem rada, potreban je dobar legislativni okvir i infrastruktura jer bez toga, stav je Zvizdića, ne može se govoriti o dinamiziranom ekonomskom razvoju.