Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba za radnike

Zvornička “Obuća” preuzima dio radnika “Napco beds”

petrovo radnici obuca

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, na čiju inicijativu je i pokrenuta priča o ponovnom otvaranju ovog pogona

U Petrovu je u petak održan sastanak tridesetak bivših radnika fabrike “Napco beds” koja više ne radi, sa vlasnikom zvorničke fabrike “Obuća” Vladimirom Mijatovićem. Na sastanku je razgovarano o zaposlenju radnika u pogonu na Lužnjaku u Petrovu, koji bi trebalo da počne sa radom za 15-ak dana.

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, na čiju inicijativu je i pokrenuta priča o ponovnom otvaranju ovog pogona.

“Namjera je bila da obezbijedimo zaposlenje za jedan broj radnika fabrike Napco beds, čija budućnost je neizvjesna. Gospodin Mijatović se odazvao mom pozivu da otvori pogon, obavili smo razgovor i evo na zadovoljstvo svih nas, vjerujem da će sve biti u najboljem redu”, rekao je Petković.

On je istakao da opštinsko rukovodstvo radi na tome da se pokušaju obezbijediti uslovi za nova radna mjesta, kako bi što više radnika koji su ostali bez posla ali i onih koji su na Birou, našlo zaposlenje.

Na sastanku je zaključeno da će radni odnos u novom pogonu zasnovati iskusni šteperi, ali i kandidati bez iskustva na ovim poslovima, da će najniži lični dohodak iznositi 500 KM, topli obrok do proljeća biće isplaćivan u novcu, a nakon toga biće organizovana kuhinja.

Za zaposlene biće organizovan i kombi prevoz.

Petković je ranije za Srnu rekao da je situacija u vezi sa fabrikom “Napco beds” u Petrovu, koja je kćerka istoimenog preduzeća iz Holandije, vrlo nejasna.

“Ono što znamo jeste da je fabrika u Holandiji proglasila stečaj i da navodno bez dalje odluke njihovog stečajnog upravnika firma u Petrovu ne može da radi, s obzirom i da njena dugovanja prema Unikredit banci i dobavljačima prelaze iznos osnovnog kapitala”, naveo je Petković.

Da bi se izašlo u susret za oko 300 radnika, Petković je u ponedjeljak, 29. oktobra, organizovao sastanak sa devet lokalnih preduzeća.

Tada je konstatovano da će opštinska uprava Petrovo biti u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Unikredit banke Banjaluka, koja je blokirala račun ovog preduzeća, kao i sa Vladom Republike Srpske i nadležnim ministarstvom.

Dogovoreno je i da privrednici, koristeći svoje poslovne veze, pokušaju pronaći zainteresovane investitore koji bi pokrenuli proizvodnju u ovoj lokalnoj zajednici, kao i da se stupi u kontakt sa privrednicima iz susjednih opština da bi se sagledale njihove potrebe za radnom snagom.