Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lopov vreba?

Ako zateknete ovakav prizor, moguće da vam žele ukrasti auto

New Project – 2021-12-28T105222.985

Što se BiH tiče, ovakvi slučajevi još nisu zabilježeni

Ponekad je samo jedan trenutak nepažnje dovoljan da budete opljačkani, pa čak i da ostanete bez automobila. Jedna od novijih metoda krađe automobila je doista inovativna, a uključuje pretpostavku dobro ustaljenog obrasca ponašanja karakterističnog za većinu vozača.

Lopovi znaju da će većina vozača, koja nakon startanja motora i pokretanja vozila detektira čudne zvukovi i vibracije iz automobila, reagirati naglo. To će u najvećem broju slučajeva značiti hitno zaustavljanje i vizuelnu kontrolu vozila. Pritom u žurbi gotovo niko ne gasi motor, a još manje njih vadi ključ iz kontakt brave.

I upravo tu se stvara prilika koju će iskusni lopovi znati jako dobro iskoristiti. Dok vi gledate oko motora što generiše zvuk, lopov će uletjeti u automobil, ubaciti u brzinu i nestati s automobilom ispred očiju vozača.

Ova metoda krađe postala je izuzetno popularna u Americi, a sada se prelila i na evropski kontinent, piše Autoportal.

Što se BiH tiče, ovakvi slučajevi još nisu zabilježeni.

Naravno, kako biste spriječili ovakav tip krađe, potrebno je učiniti sljedeće. Prvo i osnovno pravilo je da i pri najkraćem izlasku iz automobila ugasite motor, automobil zakočite mjenjačem i parkirnom kočnicom te uzmete ključ. Ako ga zaključate, tim bolje.

Prije ulaska u automobil i pokretanja motora pametno je pregledati automobil sa svih strana. Usput ćete moći vidjeti ima li kakvih novih oštećenja i jesu li, primjerice, gume dovoljno napumpane.

Ako vidite plastičnu bocu zaglavljenu između točkova i blatobrana, pripazite jer vas kradljivac vjerovatno upravo posmatra.