Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Audi, Airbus i ItalDesign predstavili automobil budućnosti (VIDEO)

audi

Leteći automobili postaju stvarnost, a Pop.Up Next je jedan od njih.

Ovo inovativno prevozno sredstvo razvili su zajedničkim snagama Audi, Airbus i ItalDesign. Sasvim očekivano, potonji je ovom konceptu podario dizajn, ali i još neka rješenja, dok je Airbus pomogao u letačkom smislu. Audi se ipak držao ceste.

Službeni opis glasi kako je ovo “potpuno električni i automatski koncept za horizontalnu i vertikalnu mobilnost”. Središnja ultralagana kapsula je zapravo kabina za dvije osobe, a nju se zatim može pričvrstiti za automobilski ili pak leteći modul. Dugačka je 2647 mm, široka 1540 mm i visoka 1415 mm, piše Index.hr.

Da bi poletio, koristi usluge modula koji nalikuje na golem dron. Svaki rotor pokreće 20 kW snažan elektromotor koji se napaja iz baterija kapaciteta 70 kWh, pa u konačnici raspolaže sa 160 KW. To mu osigurava maksimalnu brzinu leta od 120 km/h i doseg od 50 km.

Automobilski modul je platforma koja izgleda poput skateboarda, a pokreću je dva elektromotora snage 60 kW. U kombinaciji s baterijom od 16 kWh vozi do 100 km/h, a ima doseg od 130 km. Raspolaže sistemom autonomne vožnje.

Zamišljeno je da ovakav koncept zamjeni potrebu prijevoza u urbanim područjima. Primjerice, nakon što avionom sletite na aerodrom u blizini grada, sjedate u kapsulu. Za nju se pričvrsti dron i odbaci vas do grada. Nakon toga dron vas ostavi na modulu za vožnju i odleti na punjenje. A vi nastavljate vožnju cestom do odredišta.