Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nose Team

Audi ima specijalni tim za mirisanje, evo šta mu je cilj (VIDEO)

miris

Specijalni Nose Team aktivan je od 1985. godine, a njegovi članovi imaju vrhunski razvijen osjet njuha. Šalu na stranu, to su naučnici koji će osigurati da svaki dio u autu miriše onako kako treba, i to bez obzira na vanjske utjecaje

Miris je izuzetan faktor koji utječe na privlačnost, a u autoindustriji to itekako znaju.

Da je miris moćno osjetilo znaju svi koji su se barem jednom vozili u novom automobilu. Miris novog automobila je nezamjenjiv i gotovo svima privlačan pa ne čudi što svi proizvođači paze na mirise svojih proizvoda. I dok Ford razmišlja o tome kako bi suzbio miris novog automobila, u Audiju imaju specijalni tim koji se bavim svim što miriše u automobilu.

Specijalni Nose Team aktivan je od 1985. godine, a njegovi članovi imaju vrhunski razvijen osjet njuha. Šalu na stranu, to su naučnici koji će osigurati da svaki dio u autu miriše onako kako treba, i to bez obzira na vanjske utjecaje.

Zbog njih niti jedan novi Audi ne smrdi, bilo da ga ostavite na suncu ili samo upalite grijanje zimi. Pritom su Audijevi stručnjaci svjesni da je nemoguće proizvesti auto bez mirisa. Stoga se trude u proizvodnji koristiti materijale i kemikalije koji će biti neutralni na generiranje mirisa koliko to mogu biti.

Ako mislite da je sve ovo besmisleno, sjetite se različitog mirisa kožnih presvlaka u automobilu ili pak gumenih tepiha. Nanjuše li u Audijevom timu miris ribljeg ulja ili luka, a što je moguće, ti dijelovi auta se vraćaju nazad na početak projekta.

Na čelu Audijevih kemičara je posljednjih dvadesetak godina Heiko Lüßmann-Geiger. Kaže kako je doživljaj i komfor auta poput piramide, a njen temelj čini upravo miris. Miris je jedan od presudnih čimbenika zbog kojeg se kupac na kraju odluči za auto, ali nažalost i zbog kojeg odustane.

“Na vrhu hijerarhijske piramide je zadovoljstvo kupca, a na dnu miris kao njen temelj. Ako klijenta iritira miris auta, on neće moći točno doživjeti druge kvalitete automobila. Stres prouzročen smradom će prevladati”, pojašnjava Lüßmann-Geiger.

Audijevi stručnjaci za rangiranje mirisa koriste ljestvicu sa šest stupnjeva, od 1 za bezmirisno do 6 za nepodnošljivo. Primjera radi, metal, staklo i keramike imaju najčešće ocjenu 1. Svi ostali materijali moraju biti ispod ocjene 4 kako bi prošli test.