Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Audi najavio tri električna modela

auid

Audi će u naredne dvije godine lansirati bar tri električna modela među kojima je i direktni rival BMW-u i8.

Audijev šef Rupert Stadler je na ženevskom salonu za Auto Express izjavio kako će električni sportaš biti treći po redu model u Audijevoj postavi, odmah iza elektrificirano SUV-a i kompakta inspiriranog Volkswagenovim I.D.

BMW i8 je trenutno najprodavaniji sportaš s eko predznakom, što i ne čudi sa obzirom na konkurenciju. Bavarci ipak planiraju drastične promjene, pa bi druga generacija trebala biti osjetno snažnija, a veće bi baterije pritom osigurale uvjerljiviju autonomiju.

U takvom ozračju Audi će se morati svojski potruditi da dostojno konkurira. Posljednja nagađanja govore o 400 KS snažnom sportašu kao električnoj alternativi najmoćnijem TT-u.

Podsjetimo, njihov R8 e-tron se pokazao kao neuspješan projekt, pa je već potkraj prošle godine obustavljena proizvodnja.

Napravljeno ih je manje od 100 primjeraka, a tajna neuspjeha leži u izostanku marketinga, ali i bezobrazno visokoj cijeni.

Električni R8 sa 462 KS i 920 Nm hvatao je 100 km/h za 3,9 sekundi, jurio do 250 km/h, a doseg mu je bio oko 450 km. Nudio se isključivo u Evropi, i to na direktan upit u sjedište kompanije, a cijena je bila oko milion eura.