Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Autolimar Ljubiša sam napravio helikopter

ljubisa – helikopter

Ljubiša Miletić (64), autolimar iz sela Skorice u Srbiji, trebalo bi uskoro da ostvari svoj životni san i poleti helikopterom koji je sam napravio.

Miletić je za agenciju Beta rekao da ne namjerava da leti ni visoko ni daleko, već da na nekoj od livada pored sela na kratko podigne helikopter od zemlje.

Na ideju da napravi svoj helikopter Miletić je došao još 1972. godine kao vojnik koji je stalno obezbjeđivao vojne poligone pored Niša, Leskovca i Vranja na kojima su slijetale i polijetale ove letjelice.

Helikopter dužine oko pet metara i visine oko dva i po metra Miletić je počeo da pravi 1985. godine po nacrtima koje je nabavio od poznanika inženjera, pilota i aviomehaničara.

Konstrukciju letjelice napravio je od specijalnih čeličnih cijevi tankih zidova, glavu rotora nabavio je na otpadu od starog ruskog helikoptera, motor je uzeo od jednog starog citroena, a sjedište od fiće, dok je sve ostale dijelove sam napravio ručno ili uz pomoć mašina.

Prema njegovim proračunima, do sada je u helikopter uložio oko 20.000 eura.

“Konstrukciju sa motorom napravio sam radeći danonoćno dvadesetak dana. Međutim, nakon toga punih 20 godina nisam uspio da nabavim elise kako bih ga kompletno sastavio”, kazao je Miletić.

Nakon što je napravio elise od specijalnog aluminijuma nabavljenog u Njemačkoj, Miletić je nastavio da stalno usavršava svoju letjelicu.

“Da bi podigao helikopter od zemlje preostalo mi je još da izbalansiram elise i da broj njenih obrtaja povećam sa sadašnjih 250, na 400 do 420 u minuti”, objasnio je Miletić.

Ovih dana Miletić traga za inženjerom ili pilotom koji bi mu pomogao oko balansiranja elise, a u međuvremenu pokušava da i sam riješi taj problem zbog kojeg je letjelica nedovoljno stabilna.

“Ja sam kao Đoković, sam protiv svih. Nemam ničiju podršku, niko mi ne vjeruje da ću uspjeti da poletim, ali sigurno ću to da uradim.

Želim da dokažem svima da sam uspio, da moj trud nije bio uzaludan”, poručio je ovaj entuzijasta koji je u čitavom ražnjanskom kraju poznat prvenstveno po tome što je za seosku izložbu napravio minijaturni traktor od drveta.