Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BMW pustio u javnost mrvice od nove “petice”

bmw5

Kako se i očekivalo BMW će za nekoliko sedmica predstaviti novu generaciju serije 5, a za tu priliku u javnost je pustio prvi najavni video.

U minut dugom video segmenti automobila vide se u djeliću sekunde, a jedini jasno vidljiv detalj su stražnja svjetla. LED svjetla su blago izmijenjena i skladnije oblikovana, a sve s ciljem dobivanja elegantnije forme.

Serija 5 kodnog imena G30 koristi novu CLAR platformu, a koja zahvaljujući naprednim materijalima donosi i do 80 kg uštede u ukupnoj masi vozila. Kad su pak motori u pitanju standard će biti 2.0 turbo benzinci, a dalje će slijediti 3.0 šest-cilindraši. Očekuje se i plug in hibrid, kao i novi M5, vjeroVatno pokretan 4.4 V8 twin turbo motorom.

U tehnološkom aspektu realno je očekivati posudbu od veće serije 7, a sve kako bi mogla dostojno parirati novoj E klasi iz Mercedesa.

Iako mnogi izvori govore kako će se premijera desiti u Parizu na tamošnjem salonu postoje i informacije da će premijerno prikazivanje modela biti tek početkom iduće godine na NAIAS-u u Detroitu.