Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BMW se izvinio zbog nacističke prošlosti

bmw

Njemački auto-gigant BMW izvinio se zbog svoje ratne prošlosti i priznao da je kompanija snabdijevala naciste vozilima.

Kompanija je sa dubokim žaljenjem priznala i da je ljude primoravala na rad.

Njemački proizvođač automobila je iskoristio proslavu povodom 100. godina od osnivanja kako bi se izvinila za svoju nacističku prošlost.

Izvinjenje i izjava “dubokog žaljenja“ zbog uloge u korišćenju radnika-robova zbog snabdijevanja Hitlerovog Trećeg rajha oružjem i aero motorima kompanija je iznijela zajedno s vizijom nove ere u razvoju automobilske industrije.

Ističu u saopštenju da se kompanija suočava s “mračnim poglavljem svoje istorije“ u Minhenu, gradu odakle nacisti tj. Nacistička partija i vuku korijene.

Porodica Kvant postala je većinski vlasnik BMW poslije Drugog svjetskog rata. Njihova veza s nacistima otkrivena je 2007. u dokumentarcu emitovanom na nacionalnoj televiziji. Četiri godine kasnije porodica je to i priznala poslije decenija ćutanja.Otkriveno je da je Ginter Kvant bio angažovan za arijanizaciju jevrejskih kompanija. Takođe, doveden je u vezu s najgorim zločinima nacističkog režima u Njemačkoj. Ginter je postao član nacista 1933, a četiri godine ranije razveo se od Magde Berend Richel, s kojom je ostao u dobrim odnosima.

Kompanija je na proslavi rođendana saopštila i da su bili suočeni sa mnogim krizama tokom svoje istorije kao što je najnovija oko pritisaka i lobiranja oko Brexita.

Podsjetimo, BMW je uputio pismo zaposlenima u britanskom Rolls-Royceu, upozoravajući ih na rizike izlaska Britanije iz EU.

bmw