Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BMW uvodi samovozeći model u roku od pet godina

bmw7777

BMW će do 2021. godine uvesti u svoje serijske modele sistem koji će omogućiti potpuno automatizovanu vožnju, navodi se u saopštenju njemačkog proizvođača automobila.

Na projektu samovozećeg automobila, bavarska kompanija sarađuje sa najvećim svjetskim proizvođačem čipova, Intelom, i izraelskom kompanijom Mobileye, koja automobilsku industriju snadbijeva raznim vrstama senzora i sistemima asistencije vozaču.

Poput mnogih drugih proizvođača automobila, BMW već izvjesno vrijeme radi na tehnologiji auto-pilota, a paralelno sa tim planira da do 2021. lansira novu generaciju električnih modela u kojima će biti primijenjena ova tehnologija. Najava o samovozećim automobilima poklapa se sa proslavom stogodišnjice BMW-a.

Tim povodom, kompanija je nedavno predstavila tri futuristička konceptna automobila, po jedan iz svakog od tri auto-brenda (BMW, Rolls-Royce i MINI) koja su u vlasništvu njemačkog proizvođača. Važno je napomenuti da je BMW najavio da će proizvoditi serijske modele sa sistemom za potpuno automatizovanu vožnju, za razliku od današnje tehnologije djelimičnog auto-pilota kojom su opremljeni pojedini savremeni modeli automobila, poput Tesle S.

BMW-ov samovozeći automobil biće u rangu onog koji već godinama razvija kompanija Google, što znači da će kompjuter u potpunosti moći da preuzme vožnju, bez potrebe za intervencijom vozača.