Budite oprezni kada vozite iza kamiona – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Budite oprezni kada vozite iza kamiona

03/12/2015

Mnogi vozači automobila unervoze se kada se nađu iza teretnjaka na otvorenom putu. Neki jednostavno ne žele da ih kamion usporava. Međutim, i oni koji ne žure mogu da se nađu u nevolji zato što im vozilo velikih gabarita zaklanja pogled na put i skraćuje vrijeme potrebno za reagovanje u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Kamere koje vlasnici automobila iz pojedinih zemalja postavljaju na komandne table bilježe razne neočekivane događaje na putevima.

Objavljivanjem ovakvih video klipova na Internetu i drugi vozači imaju priliku da se upoznaju sa potencijalnim rizičnim situacijama u saobraćaju i da izbjegnu greške ako se nekim slučajem nađu u sličnoj situaciji kao akteri sa snimaka:

Dobra preglednost jedna je od prvih pretpostavki za bezbjednu vožnju. Vozač koji vidi dalje ispred sebe ranije će uočiti potencijalnu opasnost na putu, što mu ostavlja više vremena za reakciju.

Kada se vaš automobil nađe iza kamiona, autobusa ili nekog drugog vozila velike širine i visine, pogled na put ispred znatno je limitiran.

Vjerovatno posljednje što je vozač sa snimka očekivao da vidi jeste zaustavljeni automobil nasred puta.

Možda bi bolje reagovao da je usporio kada je primijetio da kamion ispred njega koči, jer na snimku izgleda da ima dovoljno prostora između njegovog i teretnog vozila.

Na kraju, svega par sekundi koje je imao na raspolaganju da pokuša da zaobiđe parkirano vozilo ili da ukoči prije nego što ga udari bilo je nedovoljno.

Ako već ne planirate da preteknete kamion iza koga se nalazite, najbolje je da se držite podalje od njega. Na taj način imaćete dovoljno vremena za reakciju u sličnim situacijama, pogotovo ako niste iskusan i vješt vozač sa brzim refleksima.

Osim toga, veća distanca između vašeg automobila i teretnog vozila omogućiće drugim vozačima iza vas da bezbjedno pretiču.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.