Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Bigster"

Dacia proizvodnju modela “Jogger” prebacila u Maoroko

dacia
FOTO: dacia

Dacia je trenutno Renaultova zlatna koka i marka koja nakon obnove game sada ulazi i u C segment

Rumunski proizvođač autmobila Dacia je prisiljen prebaciti proizvodnju još jednog modela na afrički kontinent.

Dacia je objavila kako je prisiljena prebaciti proizvodnju modela Jogger u svoje pogone u Tangieru u Maroku. Razlog je oslobađanje proizvodnih kapaciteta za novi model, prvi iz C segmenta. Podsjetimo, radi se o novom SUV modelu, temeljenom na ranije prikazanom konceptu Bigster.

Dacia je potvrdila i kako će se nova generacija Dustera, planirana za 2024. godinu, proizvoditi u matičnoj tvornici u Mioveniju, u Rumuniji.

Tvornica u Maroku otvorena je 2012. godine, a trenutno se bavi proizvodnjom modela Sandero koji ove godine drži titulu najprodavanijeg modela u Evropi. Prema podacima za januar, u Evropi je prodano 907.000 novih automobila, a najprodavaniji s 20.836 primjeraka i rastom od 18% je upravo Sandero. Iza sebe je na drugom mjestu ostavio VW T-Roc (17.754, +29%) i Toyotu Yaris (16.004, +52%).

Dacia je trenutno Renaultova zlatna koka i marka koja nakon obnove game sada ulazi i u C segment. A tzv. čarobni napitak, kako ga zove čelni čovjek Renault Grupe Luca de Meo, ponovna je upotreba dokazane tehnologije Grupe Renault i fokus na pružanje samo onoga što kupci zaista trebaju u automobilu. Prevedeno, minimalni troškovi istraživanja i razvoja omogućavaju rumunskoj marki poslovanje s velikom maržom.