Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo kako funkcioniše BMW-ov bežični punjač (VIDEO)

bmw

Moramo priznati da nas veseli budućnost u kojoj automobile nećemo morati puniti na benzinskim stanicama, već će se njihove baterije automatski puniti čim se zaustavimo na za to predviđenom mjestu.

Naravno govorimo o bežičnom punjenju, a tehnologija koja već neko vrijeme funkcioniše kod mobitela, pronašla je svoje mjesto i u automobilskoj industriji.

BMW-ov hibridni model 530e iPerformance, naime, sad je moguće naručiti s bežičnim punjačem.

Sistem se zasniva na platformi koja se može postaviti unutar garaže ili na parkirano mjesto, te nudi punjenje pomoću magnetnih zavojnica najvećom snagom od 3,2 kW.

Ovo je dovoljno da napuni bateriju hibridne serije 5 za tri i pol sata.

Valja istaknuti da 530e iPerformance ima poprilično malenu bateriju kapaciteta 9,2 kWh no i s njom je sposoban prevaliti do 45 km isključivo na električnu energiju. Elektromotor ovog automobila uparen je s dvolitrenim turbopunjenim benzincem, a par zajedno razvija 250 KS i 420 Nm te je sposoban ubrzati automobil s mjesta do 100 km/h za 6,1 sekundu, te sve do maksimalne brzine od 209 km/h.

Pritom je hibridna petica deklarirana na kombinovanu potrošnju u evropskom ciklusu od svega dvije litre goriva na stotinu kilometara.

bmw