Brzi i žestoki

povratak u prošlost

Ferrarijev novi automobil je fantastičan, zove se – Roma (FOTO)

14/11/2019

Roma ostavlja bez teksta i jedan je od rijetkih sportskih coupea za koji ne pitamo odmah što je ispod poklopca i je li to sprijeda, straga ili u podnici

Ako je neki auto unazad nekoliko godina mogao biti proglašen ikonom italijanskog dizajna, onda je to ovaj. Prelijepa Roma vraća nas 60-ak i više godina u prošlost, u stil života kakav je tada vladao u italijanskoj prijestonici, naglašavaju u Ferrariju.

I doista, uz prelijepe aerodinamične forme, Roma ostavlja bez teksta i jedan je od rijetkih sportskih coupea za koji ne pitamo odmah što je ispod poklopca i je li to sprijeda, straga ili u podnici (struja).

Sprijeda odmah upadaju u oči plutajuća LED dnevna svjetla, ali ono što ovdje privlači ipak nisu pomodni detalji. Radi se o bezvremenskim linijama koje su povukli italijanski majstori dizajna ne bi li u labuđem pjevu copea još jednom dali počast vremenima koja su definitivno iza nas.

A isto govore i četiri ispušna topa straga. Da, pogon je i dalje klasika, ali ne u obliku V12 dragulja. Izbor je pao na 3.9 V8 turbo sa 620 KS i 760 Nm, i to u kombinaciji mjenjača s osam stepeni prijenosa i dvostrukom spojkom, poznatog sa SF90 Stradale.

Interijer automobila teškog nešto ispod tonu i pol ne treba komentirati. Vozač i suvozač su sada još više odvojeni jedan od drugog, ali je zato i suvozač dobio “svoj” ekran. Sve je ipak podređeno vozaču, a kokpit je naravno digitalni. Ono bitno je da bolid do 100 km/h stiže za 3,4 sekundi, na 200 km/h je za 9,3 sekundi, a ide 317 km/h.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gilberto Medici (@gilberto_medici)

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.