Brzi i žestoki

Finci žele potpuno ukinuti privatne automobile

11/07/2016

Automobilska industrija kakvu smo do sada poznavali polako ali sigurno se mijenja. Uvode se nove vrste pogonskih sistema sa ciljem smanjenja zagađenja životne sredine, eksperimentiše se sa tehnologijom “automobila bez vozača”, a sve je više takozvanih servisa za iznajmljivanje i dijeljenje autmobila (car sharing) koji omogućavaju korisnicima da se povremeno služe putničkim vozilima bez potrebe da ih lično posjeduju.

I dok mnogi gradovi i države Zapadne Evrope nastoje da u bliskoj budućnosti smanje broj automobila u metropolama ili zabrane ulazak u centar vozilima sa dizel motorima, Finci imaju ideju da u glavnom gradu te države do 2025. ukinu potrebu za posjedovanjem automobila kao ličnog prevoznog sredstva. Kako piše sajt Co.Exist, da bi se plan ostvario, pored klasičnog javnog prevoza potrebno je uključiti i “car sharing” kompanije koje bi građanima nudile uslugu korištenja automobila po pristupačnim cenama.

“Uloga gradskih vlasti je da omogući da se tržište javnog prevoza razvija”, objašnjava saobraćajni inženjer, Sonja Heikkila. Uvođenje novih vrsta usluga i jeftinijeg i fleksibilnijeg javnog prevoza, trebalo bi da pripremi teren za eliminisanje potrebe za posjedovanjem privatnog automobila.

U planu je veća automatizacija sistema gradskog prevoza, a korisnicima bi bilo omogućeno da planiranje i plaćanje vožnje vrše putem smartfon uređaja. U saobraćaj bi se uvela automatizovana vozila, koja bi na putu do posla koristilo više ljudi tako što bi se organizovali preko aplikacije na mobilnom telefonu. Autobuske linije bi bile fleksibilnije, pa bi rute mogle da se mijenjaju u svakom momentu, u zavisnosti od broja putnika koji su se prijavili za vožnju.

Međutim, iako bi na ovaj način možda i nestala potreba stanovnika Helsinkija da u gradu posjeduju i voze privatan automobil, postavlja se pitanje šta je sa onima koji žele da ipak imaju sopstveno vozilo za međugradske relacije, izlete ili odlazak na odmor?

Da li biste pristali da se odreknete privatnog automobila u gradu, ako bi sve vaše potrebe za kretanjem bile adekvatno pokrivene javnim gradskim prevozom i automobilima za iznajmljivanje koje biste planski koristili zajedno sa svojim sugrađanima?

Komentari