Gužve i nesreće: Ovim danima ne krećite automobilom na odmor

guzve granica

Ukoliko krećete na ljetovanje, izbegavajte petak popodne kada većina posle posla polazi na put i nedjelju predveče, dan kada se najčešće odlučuju za povratak, pa su i gužve najveće, kao i kada su smene turista 10. 15. 20. i 30. u mjesecu.

U poslednjih deset godina, statistika pokazuje da je 10. august dan kada je najviše intervencija na putu po pozivu vozača, kada su najveće gužve na naplatnim rampama, kao i graničnim prijelazima, javlja Blic, pozivajući se na izvore iz srbijanskog auto-moto saveza.

Iako svako ko iole to može izbjegava petak popodne za polazak na put i nedjelju za vraćanje, ni subotom kada su najmanje gužve, ne bi trebalo biti opušten u vožnji.

Tog dana su naime događa najviše saobraćajnih nesreća i to sa smrtnim ishodom.

Slično je i kada je riječ o noćnom putovanju. Tada je međutim najmanje zabilježenih nesreća, ali su one koje se dogode, uglavnom sa katastrofalnim posljedicama.

– Svako po sebi i svojim potrebama bi trebalo da odredi dan kada će da putuje, ali je suština da to čini kada je odmoran – ističe stručnjaci.

Na graničnim prelazima, a ujedno i na naplatnim rampama najveće gužve su kada su smjene turista, i to 10. 15. 20. i 30. u mjesecu.

Gužve mogu da budu i u jutarnjim satima, recimo u šest sati ujutru kada je smjena carinika na graničnim prelazima, a to naročito važi za Grčku.