Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hamilton pobjedu u Montrealu posvetio Muhammadu Aliju

hamilton

Lewis Hamilton, vozač Formule 1 jučerašnju pobjedu u Montrealu za Veliku nagradu Kanade posvetio je bokserskoj legendi koja ga je inspirisala – Muhammadu Aliju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kada se kao dječak htio priključiti Međunarodnoj automobilističkoj federaciji, kako je rekao nakon pobjede, u to vrijeme nije bilo Afroamerikanaca u redovima vozača F1.
Tada je, kako je istakao, inspiraciju potražio u Muhammadu Aliju, legendi svjetskog boksa.

“Mislim da je on bio jedinstven, kultni pojedinac koji je imao karakter drugačiji od bilo koga drugog. I svi su težili da budu poput njega”, rekao je Hamilton u Montrealu gdje je jučer ostvario drugu uzastopnu pobjedu u šampionatu F1 i tako se primakao klupskom kolegi Nicu Rosbergu na devet bodova u generalnom plasmanu

“Volio bih da imam harizmu kakvu je on imao ili tu smiješnu stranu kakvu je on posjedovao. To samopouzdanje koje je imao tokom mečeva i način na koji je nadmudrivao svoje protivnike”, rekao je Hamilton, dodajući kako svoju najnoviju pobjedu posvećuje Aliju:

“Letjeti kao leptir, a ubosti kao pčela, to je bio Muhammad Ali. Bio mi je inspiracija. Sve vrijeme ove utrke razmišljao sam samo o njemu. Zamišljao sam kako me možda posmatra, ne znam… Ovo je za njega i njegovu porodicu. Počivaj u miru”.

Ovaj vozač F1 u bolidu Mercedesa 2008. godine postao je svjetski prvak Formule 1, te postao prvi debitant u povijesti koji je vodio u ukupnom poretku vozača. Britanca iz rasno pomiješane porodice, ocem Afroamerikancem i majkom bjelkinjom, često je etiketiran kao prvi “crni vozač” u Formuli 1.

Naredna trka u šampionatu voziće se naredne nedjelje u Bakuu za Veliku nagradu Evrope.