Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitlerov “mercedes” na aukciji u SAD

mercedes333

Luksuzni „mercedes“ iz 1939. godine koji je nacistički vođa Adolf Hitler koristio za putovanja po Njemačkoj bit će ponuđen na aukciji u Arizoni narednog mjeseca.

Osim što je nekada bio Hitlerov automobil, ta limuzina je jedna od samo četiri napravljene ovog modela – „mercedes benc 770K groser“, poznatog i kao „supermercedes“.

Sa motorom zapremine 7,7 litara, sposobnim da razvije 160 kilometara na sat, automobil je bio moćni propagandni simbol Trećeg rajha, u kojem se Hitler često vozio stojeći na prednjem sjedištu tokom mitinga.

Kategorizovan kao „istorijski najznačajniji automobil ikada ponuđen na javnu prodaju“, impozantni kabriolet sa četvoro vrata biće ponuđen na aukciji u Skotsdejlu 17. januara.

Benito Musolini i Adolf Hitler u „supermercedesu“

Vozilo, koje je nekada na sebi imalo registarsku tablicu „IA 148461“, korišteno je, između ostalog, u pobjedonosnoj paradi kroz Berlin nakon zapanjujuće pobjede nad Francuskom i za Hitlerovu posjetu italijanskom diktatoru Benitu Musoliniju.

Krajem rata je pao u ruke američkih snaga u Francuskoj, koje su ga, očigledno ne znajući za njegovo porijeklo, uvrstile u vojni vozni park.

Nakon rata je kratko bio u privatnom vlasništvu u Belgiji, a onda je prebačen u SAD, u Grinvil, u Biro veterana u Sjevernoj Karolini. Korišten je u vojnim paradama.

Početkom 2000-ih, prodat je evropskom kolekcionaru, a 2009. godine ruskom milijarderu. Američki mediji pišu da bi na aukciji mogao da dostigne nekoliko miliona dolara, prenosi RTS.